Ромите отбелязват Василица
Ромите отбелязват Василица / Валентина Добринчева, архив

На 14 януари ромите отбелязват Нова година. Празникът, известен като Василица или Банго Васили, ще бъде почетен скромно тази година в Добрич. В 16.30 ч. в Читалище "Романо дром" ще се съберат неговите възпитаници и гости.

Заради финансовата криза и община Генерал Тошево няма да организира тържества за ромските общности. За сметка на това са осигурени средства за закупуване на пакети с трайни хранителни продукти за 300 от най-нуждаещите се ромски семейства, посочени от кметовете и кметските наместници. Пакетите ще се раздават днес от Домашния социален патронаж.

Ромската Нова година е свързана със светеца Банго Васили. Циганите го почитат, защото според древна легенда той ги е спасил. Според преданието Господ решил да накаже ромите, защото все искали разни неща. Когато циганският катун прекосявал една река, мостът се разцепил на две и хората паднали във водата. Тогава Банго Васили изпратил ято гъски, които спасили давещите се.

На празника си ромите правят семейни тържества, като по-младите отиват на гости при родителите. Задължително на трапезата се слага печена пуйка, баница с късмети и сарми. Разчупва се замесен и опечен от домакина хляб. Най-възрастният казва молитва, която започва с „Бахтало нево бреш!"/Господ да даде здраве и берекет!/.