Работещите в социалните заведения в Добрич с най-ниски заплати в страната
Работещите в социалните заведения в Добрич с най-ниски заплати в страната / DarikNews.bg

КНСБ ще настоява за 10-процентно увеличение на заплатите за всички работещи  в публичния сектор в Добрич, съобщи регионалният председател на синдиката Гинка Василева. Възнагражденията в сферата на социалните дейности и културата да бъдат увеличени с 15%, предлагат още от синдиката. Исканията ще бъдат поставени при обсъждането на бюджет`2013 в общинския тристранен съвет за сътрудничество.
"Хората масово поставят въпроса с доходите и се надяват на увеличение, защото мизерията и бедността са големи", заяви Василева. По думите й голяма част от колективите дори са готови на протести за увеличение на доходите.

От КНСБ искат по-голямо увеличение на заплатите в социалната сфера и в областта на културата, защото доходите на работещите там са най-ниските в страната, посочи Василева. Според нея в Добрич има добри социални услуги, условията на работа в тях също са много добри, но заплатите остават ниски. Една голяма част от заетите работят на минимална работна заплата, други получават 320 лева, а възнаграждението на специалистите е от 380 до 420 лева. Така стоят нещата и в сферата на културата, където музиканти, танцьори и хореографи взимат основни заплати от 380 лева. За да се подобри малко стандартът, работните заплати трябва да се увеличат с 15 % от 1 януари 2013 година, категорична е Василева.

С над 10% трябва да скочат заплатите и в областта на детското и ученическо здравеопазване, смятат добричките синдикалисти и посочват, че сега заетите в тази дейност служители получават по-малко пари в сравнение с други областни градове в страната. В Добрич медицинските специалисти и педагози от детските ясли и училищните здравни кабинети са с основни заплати от 420 до 440 лева. Справка на КНСБ показва, че колегите им от Варна, Шумен, Търговище и Велико Търново взимат от 450 до 520 лева. Общината трябва да намери резерви и да вдигне заплатите в този сектор, заяви Василева.

Темата с доходите ще бъде обсъдена на кръгла маса, която КНСБ организира в столицата на 7октомври, обявен за Световен ден за достоен труд.