Психолози от Русе работят с пострадалите в Добрич, ще настаняват бездомни в бившите студентски общежития
Психолози от Русе работят с пострадалите в Добрич, ще настаняват бездомни в бившите студентски общежития / Дарик Добрич

Ако не беше градският парк, да поеме част от приливната вълна, пораженията в ниските квартали на Добрич щяха да бъдат още по-големи – това каза пред общинските съветници на Добрич по време на днешната сесия кметът Детелина Николова. Тя представи ситуацията в общината към момента и разказа за действията на общинското ръководство и Кризисния щаб по време на бедствието и през следващите дни. Има готовност за настаняване на пострадали от стихията хора в общинския жилищен фонд – в бившите студентски общежития, информира Николова. Тя обяви, че са пристигнали психолози от Русе, които работят на терен с пострадалите хора.

На въпроси на общинския съветник от Атака Атанас Атанасов имало ли е изпускане на язовирите Николаевка и Крумово непосредствено преди бедствието, извършван ли е мониторинг на коритото на река Добричка в последните месеци и как ще бъдат обезщетени жителите на кварталите „Дунав” и „Югоизток”, чийто коли са били наводнени, кметът отговори, че конкретен анализ за причините за бедствието ще бъде направен на следващ етап и в момента няма нужда от политически атаки. Според Николова, постъпилата при нея информация от други институции е за контролирано изпускане на двата язовира във Варненска област в дните преди бедствието, но това бил естественият начин на движение на водите.

За дерето на река Добричка кметът обясни, че още през 2005 г. са стартирани действия по заделяне на собствен общински ресурс за корекция на терена. Тази година отделената в общинския бюджет сума за почистване на растителността в дерето е в рамките на 60 хил.лв. Преди дни е бил сключен и договор с фирма-изпълнител на дейностите, но бедствието е изпреварило  изпълнителите.

Колкото до обезщетенията за пострадалите от потопа, Николова подчерта, че на този етап са сигурни единствено  помощите от 325 лв. за всяко домакинство, осигурени от Социалното министерство. Призовани са всички застрахователи да организират бързи и спешни мерки за прием на заявления от пострадалите. Допълнителни финансови обезщетения ще се отпускат след приключване на огледите и оценките на щетите.

Не сме застраховани и от последващи подобни бедствия, затова трябва да заложим на превенцията, сподели в изказване и общинският съветник от БСП арх.Емилия Добрева. Тя призова  общинските усилия да бъдат насочени и към организиране на по-добра система на оповестяване на бедствия, аварии и катастрофи.

Междувременно от общината информираха, че всички доброволци, които искат да помогнат, могат да отидат на площадката на Хуманитарна гимназия. Там се намира  сборният пункт. Има координатор от " А. С. А България", който ще насочва желаещите да помагат към засегнатите райони.