Провериха 56 заведения спазват ли забраната за пушене
Провериха 56 заведения спазват ли забраната за пушене / Reuters

Проверките за изпълнение на изискванията на наредбата за тютюнопушене набират скорост, съобщи директорът на дирекция „Здравен контрол" в РИОКОЗ - Добрич д-р Юлия Чалъкова. Вече са проверени 56 заведения, в 40 от тях има констатирани нарушения, за които са издадени предписания. В два от проверените обекти е установено, че се пуши в нарушение на изискванията на наредбата и собствениците им ще бъдат глобени. Минималните глоби за юридически лица са в рамките на 200 лева, а при повторни нарушения може да се стигне до по-сериозни санкции от 10-12 хиляди лева, посочи д-р Чалъкова.

Тя припомни, че съгласно новите условия за пушене на обществени места помещенията за пушачи трябва да бъдат по-малки от половината обща площ на обекта. Те трябва да са отделени с непропускащи въздух стени и плътно затварящи се врати. Освен това в тях трябва да работи добра механична вентилация. Собствениците на заведения, които са по-малки от 50 кв.м, сами преценяват дали вътре ще се пуши или не. В помещения за пушачи не се допускат младежи под 18 години. Собствениците трябва стриктно да следят за спазване на това изискване, тъй като ще се правят насочени проверки, предупреди д-р Чалъкова.

Общото впечатление от проведените до този момент проверки е, че повечето собственици са решили в заведенията им да не се пуши, допълни тя. В тези случаи в обектите трябва само да се постави табела с надпис "пушенето забранено" и телефонът, на които могат да се подават сигнали за нарушение на забраната. За РИОКОЗ-Добрич телефонът е  0882 611 045. За обектите под 50 кв. метра, с изцяло нощен режим на работа, в които също е решено да не се допуска тютюнопушене освен тази табела трябва да има още една - в зелен цвят с надпис „заведение без тютюнев дим".

Наредбата забранява да се пуши в заведения за бързо хранене, пицарии, бистра, кафе - сладкарници, сладкарници, сладоледени салони. Във връзка с това в региона се наблюдава още един процес. Има интерес от собствениците на такива обекти да сменят категорията им, за да допуснат пушене. Д-р Чалъкова ги посъветва първо да се насочват към общинските администрации,тъй като там се прави прекатегоризацията. Едва след това РИОКОЗ също може да ги пререгистрира.