Единственото автокино в България тръгна на турне
Единственото автокино в България тръгна на турне / http://avtokino.bg/
Има промяна в локацията на автокиното, съобщиха организаторите. Прожекциите на пътуващото автокино, организирани от „Автокино“ ЕООД и Община град Добрич, ще се състоят на 20 май от 21.00 и 23.00 часа в ЖК „Балик“, по ул. „Христо Ботев“ до мини – бензиностанция „Петрол“ на тир паркинга.
 
Посетителите ще могат да гледат двата филма в уединението и комфорта на своите автомобили. Звукът се излъчва от FM радио и се приема директно от радиото в автомобила на съответната честота за града, която е изписана на екрана.
 
Автокиното се състои от голям външен филмов екран – 5 на 10 метра и на височина от земята 2 метра, операторска кабина, щанд за храни и напитки и паркинг. Местата са ограничени до 50-60 автомобила.

Ще бъдат прожектирани филмите „Воевода” и „Докато Ая спеше”.
 
„Воевода” разказва за живота на Румяна (Румена) войвода и за нелекото минало на дръзналите да се опълчат срещу властта на султана в Османската империя българи. Филмът е вдъхновен от разказ на Николай Хайтов, а в образа на вдъхновяващата героиня са въплътени историите на други жени - воеводи от епохата на Възраждането. Режисьорът Зорница София проследява факти от биографиите на Сирма, Каймак Стойна, Рада и други главатари на чети чрез образа на Румяна. 
 
„Докато Ая спеше”  е вторият пълнометражен филм на режисьора и сценарист Цветодар Марков, познат и от „HDSP: Лов на дребни хищници”. "Докато Ая спеше" започва с изпълнението на Асен (Стефан Денолюбов) в театралната постановка по Шекспир „Ричард III”, където той играе главната роля вече пет години. На всяко представление актьорът взима седемгодишната си дъщеря Ая, която докато спи в апаратната, в театъра се разиграва истинска шекспирова драма между доброто и злото.

Билетите са на цени 7 лева за деца до 14 години и 8 лева за възрастни. Входът е свободен за хора в неравностойно положение.