/ netinfo
Дъждовете от последните дни спасиха културите, стопаните чакат още валежи до края на май
Краткотрайните валежи от последните дни не са достатъчни, но са спасителни за посевите. В момента климатичните условия са много благоприятни за развитието на културите. Това сподели в ефира на Дарик проф.Иван Киряков – зав. отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в ДЗИ – Ген.Тошево. По думите му зимата е била доста влажна.

„През  последните 50 години средното количество зимни валежи от ноември до март в Добруджа е около 191 литра, а само за тази година е 287 литра, което ще рече, че до 2-3 метра в почвата влагата е достатъчна.

Проблемът дойде оттам, че април месец бе много сух. През април паднаха 5 литра дъжд в Добруджа. Влагата в дълбочина не е достатъчна за пшеницата, която през април започва да расте буйно, кореновата система още не е формирана , не е слязла в дълбочина и това е доста сериозен стрес за растенията, особено за по-късните посеви” – коментира проф.Киряков.

Тази година пшеницата е изкласила сравнително рано, заради топлото време и засушаването, подчерта още проф.Киряков. Според него, сега температурите са много подходящи за цъфтежа на зърнено-житните култури, защото не са високи и има леки превалявания.

Основният проблем в момента е, че се създават условия за фузариоза по пшеничните класове, което може да развали качеството на пшеницата. Надеждите на научния специалист са, че земеделските производители са третирали  посевите своевременно и опасността от фузариоза ще бъде избегната.

Рапицата в Добруджа е в чудесно състояние. При нея основните проблеми са свързани с насекомите и ако земеделските производители са се справили успешно с тях, могат да разчитат на много добри добиви, информира проф.Иван Киряков.

Той посъветва земеделските стопани да започнат да прилагат хербициди при слънчогледа и царевицата, за да се справят с  плевелите. При царевицата е задължително да се направи оглед на насажденията за наличие на сивия царевичен хоботник, препоръча още професорът.

По думите му в момента условията са много добри за развитието и на бобовите култури. Тази година в Добруджа е бил засят много нахут – над 15 хил.дка. „Това е сравнително непозната култура за земеделските производители  в региона и нерядко се срещат грешки при отглеждзането й като изгаряне с хербицид. 

Хербицидите не са разрешени за употреба по време на вегетация на нахута и експерименти не бива да се правят. Хубаво е също така да се направи превантивно пръскане в началото на цъфтежа с фунгициди срещу чернилката, която е основен проблем за България при отглеждането на нахут”, коментира проф. Иван Киряков.

"Нови дъждове до края на май ще благоприятстват развитието на посевите", смята ученият.