Приключи пилотното обучение за готвачи, хлебари и сервитьори на професионални кадри в кулинарния сектор от Румъния. Обучението е съвместна инициатива на Сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ и Сдружение „Изберете вашата професия“- Център за професионално обучение - Констанца. Целта бе участниците да усвоят спецификите за приготвяне на типични за българската национална кухня ястия, хлебни изделия и начини на сервиране.
Готвачи от Румъния се учиха да приготвят български ястия във ВУМ
Обучението на готвачите и хлебарите се проведе в новосъздадената учебна кухня в сградата на Висше училище по мениджмънт и в ресторанта към нея. До 13 декември ще продължи обучението в Констанца на българските кадри. В рамките на няколко дни те ще се запознаят със спецификите за приготвяне на типични румънски ястия, хлебни изделия и техники на сервиране.
Целта на пилотното обучение е да се тества възможността за обмен на професионални кадри в кулинарния сектор в трансграничния регион Констанца – Добрич в посока постигане на устойчива трудова мобилност.
Дейностите се извършват в рамките на проект „Интегрирани решения за заетост в кулинарните изкуства и ресторантьорския сектор за квалифициран и приобщаващ българо-румънски трансграничен регион” по програма INTERREG V-A Румъния - България. Основната цел на проекта е да се улесни трудовата мобилност в ресторантьорския и кулинарния бизнес чрез общи услуги за изграждане на умения и подкрепа в Трансграничния регион.
Готвачи от Румъния се учиха да приготвят български ястия във ВУМ
Обучението на готвачите и хлебарите се проведе в новосъздадената учебна кухня в сградата на Висше училище по мениджмънт и в ресторанта към нея. До 13 декември ще продължи обучението в Констанца на българските кадри. В рамките на няколко дни те ще се запознаят със спецификите за приготвяне на типични румънски ястия, хлебни изделия и техники на сервиране.
Целта на пилотното обучение е да се тества възможността за обмен на професионални кадри в кулинарния сектор в трансграничния регион Констанца – Добрич в посока постигане на устойчива трудова мобилност.
Дейностите се извършват в рамките на проект „Интегрирани решения за заетост в кулинарните изкуства и ресторантьорския сектор за квалифициран и приобщаващ българо-румънски трансграничен регион” по програма INTERREG V-A Румъния - България. Основната цел на проекта е да се улесни трудовата мобилност в ресторантьорския и кулинарния бизнес чрез общи услуги за изграждане на умения и подкрепа в Трансграничния регион.