Приемат заявки за конкурса Надежди, таланти, майстори до 30 август
Приемат заявки за конкурса Надежди, таланти, майстори до 30 август / Дарик Добрич

До 30 август се приемат заявки за участие в 20-то издание на Международния младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори". Тази година конкурсът ще се проведе от 6 до 10 септември. Предходните издания разшириха географията на участниците от Австралия, Азия и Европа до Северна и Южна Америка. Конкурсът е утвърден като форма за творческо общуване между музиканти от различни поколения и специалности от всички краища на света, за сверяване на художествените критерии и постижения, за предаване на щафетата на майсторството. На мнозина от младите дарования той дава мощен тласък за професионално израстване, а за най-добрите се превръща в трамплин за успешна национална и международна кариера.

Конкурсът е за солисти инструменталисти - пиано, цигулка, виолончело, флейта; клавирни дуа; камерни ансамбли; акомпанимент и секция „учител/ученик". Могат да участват музиканти от 6 до 35-годишна възраст. Програмата на участниците е по техен избор и се изпълнява наизуст. Провежда се един тур, с изключение на „солисти инструменталисти" от трета и четвърта възрастова група, които се явяват на два тура.

Победителите в конкурса във всяка възрастова група /с изключение на най-малките солисти инструменталисти/ получават званието „Лауреат" на І, ІІ или ІІІ награда и поощрение. Всяка първа, втора и трета награда включват диплом и парична премия. Отличените педагози получават диплом за педагогически постижения. Най-високата награда е „Гран при"- за изключителни постижения, и включва диплом, плакет и парична премия. Лауреати в категория „солисти инструменталисти" от втора възрастова група, ненавършили 18 години, получават годишни стипендии от Министерството на културата.

В рамките на конкурса се предвиждат майсторски класове.

Заявките за участие се приемат по пощата: 9300 Добрич, ул. „Независимост" № 7, ет. 7, Дирекция „Хуманитарни дейности" - Култура; или на имейл: hd.dobrichbg@gmail.com. Те трябва да съдържат заявка по образец; снимка на сценично изпълнение на участника; кратка творческа биография; копие на документ за заплатена такса. Таксите варират от 20 до 80 лева.