Приеха бюджета на община Добричка за 2013 година
Приеха бюджета на община Добричка за 2013 година / netinfo

Бюджетът на община Добричка за 2013-а година беше приет с пълно мнозинство на днешното заседание на Общинския съвет. Всички присъстващи 20 съветници гласуваха с „да”. Той е в размер на 16 424 700 лева. От тях 7 713 868 от държавния бюджет, а останалите 8 710 833 са заложените собствени приходи.

Община Добричка е една от малкото общини, които залагат ръст на приходите по бюджета спрямо предходната година, коментира за Дарик зам.-кметът по финансови въпроси Дико Иванов. По думите му в общината се наблюдава трайна тенденция на увеличаване и задържане на висок ръст на собствените приходи. През 2013 година се предлага една от най-добрите досега инвестиционни програми в размер на 4 335 691 лева, подчерта още Дико Иванов и допълни, че  малко общини в страната са заделили една четвърт от бюджета си за инвестиции.

Основният приоритет в инвестиционната програма  е ремонт на съществуващата общинска пътна мрежа, за което са предвидени 1 409 000 лв. Заделени са средства и за ремонт на улиците в населените места, за общинския сграден фонд, за благоустройство. Осигурени са необходимите пари за поддръжка на уличното осветление.

Приемането на бюджета беше предхождано от двучасови дебати. Според Джемайдин Белбер от ГЕРБ общинското ръководство се е презастраховало като е занижило плануваните постъпления. Той даде пример с приходите от наеми на земя, като посочи, че при 716 хил. лева достигнати през миналата година сега са заложени 707 хил. лева. В отговор кметът Петко Петков подчерта, че община Добричка е работила и ще работи за финансова стабилност. По този показател тя е на 17-то място в страната през миналата година, според справка на министерството на финансите. Ние се гордеем с това, че общината е финансово стабилна, отбеляза още кметът.

Приеха бюджета на община Добричка за 2013 година
netinfo

Разпределението на средствата в бюджета е съобразено със строителните програми на кметствата и няма населено място, за което да не са предвидени инвестиции, отбеляза по време на дебатите съветникът от БСП Донко Марев. Той подчерта, че на това заседание е късно да се преразпределят средства за отделните села.

Други съветници обаче отбелязаха, че някои села получават повече средства от други. Посочен беше пътят Бенковски-Медово-Карапелит, за който не са отделени средства, въпреки че е в окаяно състояние. Славка Петрова от групата на социалдемократите предложи бюджетът да се гласува без частта с предвидените разходи за ремонти.
Предложението й беше категорично отхвърлено от Петко Петков, който отбеляза, че ще обжалва такова решение, ако то бъде гласувано на сесията.
Петков даде дума пред съветниците, че ако след провеждане на процедурите по избор на изпълнители за плануваните ремонтни дейности останат пари, както се очаква, той ще предложи актуализация на бюджета и средствата ще се насочат към селата с нерешени проблеми.

Общинският съвет прие друго предложение на Славка Петрова – да се намалят предвидените в проектобюджета средства за представителни разходи – от  24 хил. на 10 хил.лева, срещу което кметът не възрази. Остатъкът ще се използва за стимулиране на даровити деца от общината, за стипендии на ученици и студенти, за купуване на компютри за детските градини.

На сесията стана ясно, че двама от общинските съветници не са платили данъците си.