Приеха бюджета на Добрич за 2013 г.
Приеха бюджета на Добрич за 2013 г. / Дарик Добрич

С гласовете на 30-сет от общинските съветници беше приет бюджета на Добрич за 2013 година, стана ясно от днешното заседание на Общинския съвет в областния град. Двама от съветниците гласуваха „въздържали се”, а четирима – против, въпреки обявеното предварително намерение от групата на БСП, всичките осем съветници да бойкотират бюджета. Мнозинството в Общинския съвет гласува финансовата рамка на бюджета в размер на 43 506 658 лв., от които делегираните от държавата дейности са в размер на 25 348 213 лв., а приходите за местни дейности възлизат на 18 158 445 лв.

Максималният размер на общинския дълг и общинските гаранции към края на бюджетната 2013 г. да възлиза на 19 042 164 лв. приеха още съветниците. Те дадоха съгласие временният недостиг на средства по извънбюджетни сметки за финансиране на проекти по Оперативните програми да се покрива от временни безлихвени заеми от бюджетни набирателни сметки до възстановяването им от Управляващия орган. Отхвърлено бе предложението на съветника от БСП Владимир Калчев резервът за неотложни и непредвидени разходи да се разпределя с решение на Общинския съвет в това число за разкриване на институцията омбудсман в Добрич, за което ще са необходими 15 хил.лв. по изчисления на БСП и за поевтиняване на картите за градски транспорт на пенсионерите над 65 години, за което трябват 20 хил.лв.

Зам.-кметът Иван Колев припомни, че в резервния бюджетен кредит има само 140 хил.лв., а според председателя на ПК „Бюджет, финанси и данъчна политика” Божанка Вуцова разчетите на общинските съветници от БСП относно издръжката на евентуален омбудсман са силно занижени, защото включват само изплащането на заплати. Кметът Детелина Николова, вносител на отчета за бюджет 2012 и докладната за бюджет 2013 г. бе категорична, че на този етап общинската администрация не се нуждае от посредник, за да работи с гражданите.  Така съветниците гласуваха кметът да се разпорежда с резервния бюджетен кредит.

Приеха бюджета на Добрич за 2013 г.
netinfo

Разгорещени спорове предизвика заложеното в бюджета увеличение на такса смет от 2 на 3,5 промила върху данъчната оценка за жилищните имоти на гражданите. Специална декларация пред съветниците прочете Димитър Димитров от гражданско движение „Днес”, в която се настоява за преразглеждане на увеличението и предлагане на поносима за добричлии такса. Общинският съветник от „Граждани в повече” Милко Пенчев попита кмета дали въпросът за определянето на такса смет е разглеждан в НСОРБ. Детелина Николова обясни, че темата многократно е дискутирана в сдружението, като столична община е поела ангажимент да изготви модел на различни варианти за определяне на таксата. Все още обаче този модел не е готов. Кметът Николова припомни, че от три години данъците на физическите и юридическите лица в Добрич не са променяни, единственото завишение е в размера на таксата битови отпадъци за гражданите и то е продиктувано от Закона за управлението на отпадъците.

Критики към бюджет 2013 на Добрич отправиха Иван Добрев от БСП и Йордан Йорданов от ВМРО, според които няма видима подкрепа за малкия и средния бизнес и непрекъснато се намаляват средствата за спорт.

„Бюджетът, който предлагаме се основава на реалистична прогноза на приходите и консервативна политика на разходите. Неговата основна цел е запазването на финансовата стабилност на общината и недопускане на рискове” – подчерта в отговор кметът Детелина Николова. На свой ред тя отправи критика към общинските съветници, че преди да отправят забележки и нападки към другите е хубаво да покажат личен пример за коректност към бюджета и да са съвестни данъкоплатци. По информация на Николова осем от общинските съветници не са си платили местните данъци и такси. Имената на некоректните платци не бяха оповестени, за да се запази достойнството им, но само до следващото заседание на Общинския съвет, когато списъкът с длъжниците към местната хазна ще бъде огласен, ако задълженията им не бъдат своевременно погасени.