Представят филм за Луи Айер - швейцарецът с българско сърце
Представят филм за Луи Айер - швейцарецът с българско сърце / Дарик Добрич

Филмът „Швейцарецът с българско сърце” ще бъде представен в Добрич от 18.15 часа в киноклуб „Икар”. Лентата разказва за живота на малко познатия швейцарец – Луи Айер, смятан за основател на спортното движение в България. Той е един от 10-те швейцарски учители, които след Освобождението пристигат в България по покана на министъра на образованието, за да поставят основите на спортното образование тук. Айер преподава физическо възпитание в Лом, Силистра и Русе и е главен треньор на юнашките дружества.

Филмът е реализиран от екипа на сайта „Българска история”, който се поддържа от 7 студенти с помощта на 20-30 съмишленици. Проектът е създаден през 2012 година, когато младежите са били още ученици. Към днешна дата това е най-големият исторически сайт в страната, посещаван от 10 000 души дневно, съобщи Марио Мишев от екипа на „Българска история”, който е в Добрич заедно с колегите си  Деница Бисерова и Мартин Стаматов.

Филмът „Швейцарецът с българско сърце” показва архивни кадри, документи и исторически възстановки на ключови моменти от живота на Айер. Екипът на продукцията е пътувал и до Швейцария, където са заснети наследниците на Луи Айер.
Младежите очаквали да видят само с неговите внуци, но имали вълнуваща среща и с тяхната майка – 101-годишната снаха на Луи Айер, разказа Мартин Стаматов като подчерта, че възрастната дама ги посрещнала на чист български език. "Синът на Луи Айер  - Марсел е роден в Лом и до 20-ата си година е живял в България. След смъртта на баща си се установил в Швейцария, но до края на живота си всеки ден издигал пред дома си българското и швейцарското знаме”, разказа още Стаматов.

Луи Айер посвещава целия си живот на България. Участва като доброволец в  Балканската война и Междусъюзническата война.  Два пъти е награждаван с орден за „За храброст“. След разгрома на България в Междусъюзническата война той издава на френски книгата "Pro Bulgaria" („За България“), в която защитава българските интереси на европейската сцена. По-късно, отново като доброволец, се включва и в Първата световна война. Айер загива на фронта край Дойран, биейки се на страната на България срещу хора, говорещи неговия майчин език, посочи още Мартин Стаматов.

Тримата младежи от екипа на сайта „Българска история” са в Добрич по покана на Регионалния исторически музей. По-рано днес  те са имали среща с ученици от Хуманитарна гимназия, пред които е представен клип за кап. Димитър Списаревски.

Младите хора имат нужда от достъпно представяне на историята - от клипове,  филми и  беседи, от свободни разговори, коментира Марио Мишев. Това по думите му е начинът да се възпита чувство за национална гордост у младия човек, но "тази национална гордост, която се равнява на родолюбие, не и на омраза. "Трябва да обичаш родното, да обичаш близкия, но в никакъв случай това не бива да се асоциира с омраза към чуждия", подчерта Мишев.