Преброяват домашните птици в Балчишко
Преброяват домашните птици в Балчишко / netinfo

В срок до 7 декември кметовете и кметски наместници в община Балчик трябва да извършат преброяване на домашните птици по стопанските дворове. Това гласи заповед на кмета във връзка с предотвратяване появата на птичи грип.

Всеки стопанин ще трябва да подпише декларация, че напълно ще ограничи движението на птици извън стопанския си двор и ще ги отглежда в отделни закрити помещения. Да се спазва забраната за движение на птици към пазарите, се казва още в заповедта. При масово измиране на птици стопаните незабавно са длъжни да уведомят кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари по места.

Мерките са взети след заседание на общинската епизоотична комисия в Балчик във връзка с възникналото огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците в с.Муригиол, в румънския окръг Тулча, и опасността заболяването да проникне в България.

За момента епизоотичната обстановка в цяла Добричка област е спокойна. При извършените проверки от КК “Албена” до Дуранкулак няма констатирани случаи на мъртви птици, сочат данните на областната епизоотична комисия.