Празник с народни игри ще се проведе в Стария Добрич
Празник с народни игри ще се проведе в Стария Добрич / архив

Детски фолклорен празник ще се проведе на откритата сцена в Етнографски комплекс „Стария Добрич". В него ще участват малчугани от ЦДГ 10 „Слънчице" и възпитаници на клуб „Златна ябълка" при СОУ „Св. Климент Охридски" в Добрич. Празникът започва в 10.30 ч..

Децата ще представят традиционни български народни игри и броилки. В обособени работни ателиета ще бъдат демонстрирани елементи от традиционни занаяти. Ще бъдат изработени традиционни кукли от царевична шума и други естествени материали под вещото ръководство на самодейки от читалище „Светлина" в село Ведрина. Във вътрешния двор на етнографския комплекс ще се изработват пана от природни материали и ще се украсяват керамични съдове с декоративни елементи.

На детския празник ще присъстват и 28 представители на осем европейски държави, партньори на ЦДГ „Слънчице" по международен проект. Възрастните - българи и чужденци, ще разкажат пред камера за любимата игра от своето детство.

Детският фолклорен празник се реализира в рамките на проект "Наследниците" на Сдружение за развитие на деца "Слънчице", Добрич. Той е финансиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма „Живо наследство" с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България". Проектът предвижда деца на възраст от 4 до 14 години, заедно с учители и родители, да се запознаят с традиции и обреди в Добруджа и да издирят и разучат игри и броилки, използвани през миналия век.