Правят първа копка на нов ловен дом в Кобаклъка
Правят първа копка на нов ловен дом в Кобаклъка / Дарик Добрич

Първи регионален ловен събор „Добруджа `2016” ще се проведе тази събота на ловния стрелкови комплекс в местността Кобаклъка. Организатори на проявата са ловно-рибарските сдружения от Балчик, Вълчи дол, Генерал Тошево, Добрич, Каварна, Крушари, Силистра, Тервел и Шабла. Домакин на събора е Сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич”. Очакват се гости от националната ловно-рибарска организация, областни управители, кметове, над 200 ловци.

Ще бъде отслужен водосвет за освещаване на знамената на ловно-рибарските дружества, както и за здраве и слука през новия ловен сезон. Предвиждат се състезания по теглене на въже и рязане на дърва. Ще има организирана томбола с награди, а празникът ще завърши с почерпка.

Ще бъдат наградени и призьорите от проведените състезания по лов на пъдпъдък, фазан, риболов и ловна стрелба. Индивидуалните и отборни награди са 21. По четири отличия печелят ловци и риболовци от Вълчи дол и Силистра, а останалите – авджии от сдруженията от Добричка област.

Идеята е ловният събор „Добруджа” да стане традиционен и да се провежда ежегодно на територията на едно от сдруженията.

В програмата на събора е включена и първа копка на нов ловен дом и стрелбище за нарезно оръжие. Старият дом, който е бил собственост на добричкото сдружение, е бил иззет по незаконен начин преди много години, каза предсетателят на УС на „ЛРД – Добрич” Илия Михайлов. Досега начинанието е струвало 54 хил.лева, които са изразходвани за промяна на статута на терен от 3 декара в Кобаклъка, за закупуването му и за изработване на идеен проект за ловния дом. За строителството ще са необходими около 100 хил.лева. Средствата се набавят от членски внос, наеми, курсове за ловци и спонсори, посочи Михайлов. Домът ще бъде готов догодина.