Правят предварителна регистрация на химичните вещества по нов европейски регламент
Правят предварителна регистрация на химичните вещества по нов европейски регламент / netinfo

От следващата година започва предварителната регистрация на химичните вещества по нов европейски регламент REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals), който е насочен към опазване човешкото здраве и околната среда във връзка с употребата на химикали. Това съобщават от пресцентъра на РИОСВ-Варна.

Регламентът предвижда регистрацията на химични вещества, които са произведени или са внесени в количества, равни или по-големи от 1 тон на година. Всички фирми, които произвеждат, внасят или употребяват химични вещества, в посочените количества, трябва да извършат предварителна регистрация в шестмесечния период от 1 юни 2008 г. до 1 декември 2008 г. в Европейската Агенция по химикали.

Разпоредбите на REACH влизат в сила поетапно за период от 11 години. Във връзка с изпълнението на изискванията на REACH, всяка фирма трябва да установи кои от химичните вещества, които произвежда, внася или употребява, трябва да бъдат регистрирани според изискванията на Регламента. В зависимост от тонажа на производството или вноса и природата на химичните вещества, се въвеждат три фази за регистрация - до 1 декември 2010 г., до - 1 юни 2013 г. и до 1 юни 2018г.

Отпадъците, радиоактивните вещества, химични вещества под 1 тон годишно не попадат в обхвата на REACH. За някои вещества, като например от хуманната или ветеринарната медицина, ползвани в хранителни добавки и други, са в сила други нормативни документи и затова също не подлежат на регистрация по REACH.
В Министерството на околната среда и водите е създадено специално информационно бюро – REACH helpdesk, чиято цел е да бъде в помощ на фирмите при прилагането на Регламента.

На e-mail: reachhelpdesk@moew.government.bg могат да бъдат изпращани всички въпроси по отношение на новите изисквания в областта на химикалите. В специален линк в страницата на Министерството на околната среда и водите също може да бъде получена подробна информация за REACH на адрес: www.chemicals.moew.government.bg.