Потвърдиха ареста на турчин, осъден в родината си за убийство
Потвърдиха ареста на турчин, осъден в родината си за убийство / DarikNews.bg

Варненският апелативен съд потвърди временното задържане за срок от 40 дни на турския гражданин Гюлтекин Сюджю, издирван чрез Интерпол, с присъда  за убийство, извършено преди 18 години.

Преди 2 седмици, по искане на турските власти, Добричкият окръжен съд задържа временно в ареста Сюджю. 43-годишният  турчин от 11 години е добрички зет и живее в България със семейството си. Турските власти са поискали ареста му и изрично са декларирали намерението до 40 дни да направят официално искане за екстрадицията му.

През март 2008 година наказателен съд в Сома, Диарбекир осъдил Сюджю на 11 години затвор за убийството на Мехмед Авзар, извършено на 22 април 1994 година в съучастие с други двама негови сънародници. Тримата отвлекли с автомобил жертвата си и по-късно единият от тях го застрелял с два куршума в главата. Гюлтекин Сюджю не бил екзекуторът, но участието му престъплението било безспорно установено от разследващите власти.

Днес Варненският апелативен съд потвърди всички изводи на първата съдебна инстанция за временното задържане на турския гражданин. Официалните власти в южната ни съседка са предоставили Заповед за ареста на Сюджю от август 2010 година на съда в Сома, Диарбекир. Мъжът не се ползва с имунитет в България, а престъплението, за което е осъден, не е политическо, припомниха от Апелативна прокуратура.  

Съдът изрично посочи, че производството днес не е по искане за екстрадиция, а е свързано единствено с основанията за временното задържане в ареста за 40 дни. И този съд стигна до извода, че престъплението, за което е осъден Сюджю е тежко, а наказанието е повече от 10 години. Този факт обосновава и реалната опасност Гюлтекин Сюджю да се укрие, за да избегне изтърпяването на присъдата в Турция. Твърденията, че има здравословни проблеми, не бяха потвърдени с доказателства, като Апелативният съд записа в определението си, че ако настъпи промяна в тези обстоятелства, то в правомощията на Добричкия окръжен съд е изменението на временната мярка за неотклонение на Сюджю.

Днешното определение на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.