Постановка по Йовков е първата премиера за сезона на Драматичния театър
Постановка по Йовков е първата премиера за сезона на Драматичния театър / Дарик Добрич
Постановка по Йовков е първата премиера за сезона на Драматичния театър
33230
Постановка по Йовков е първата премиера за сезона на Драматичния театър
  • Постановка по Йовков е първата премиера за сезона на Драматичния театър

Нов спектакъл посвещава Драматичен театър "Йордан Йовков" на 130-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков. Той се казва "Странноприемница край границата", негов режисьор е Павел Павлов от София, а в ролите зрителите ще гледат Николай Урумов, Борис Луканов, както и голяма част от добричката трупа. Художник е главният сценограф на Музикалния театър "Стефан Македонски" Евгения Раева. Премиерата на спектакъла е на 18 и 19 ноември, когато Добрич ще отбележи годишнината на Йовков и ще бъде връчена Националната литературна награда на негово име.

Представлението "Странноприемница край границата" е драматизация - компилация от недовършения роман на Йовков "Приключенията на Гороломов", като стожер, и множество разкази, сред които "Летен дъжд", "Серафим" и др., уточни на нарочна пресконференция Павел Павлов. В действието витае и алюзията за бялата лястовица, без да е поставен "По жицата", добави той. Завесата на спектакъла е изрисувана от художника Иван Кирков, който почина наскоро. Той е автор на митичното пано в Огледалната зала в Добрич, както и на потона и завесата в Народения театър в столицата. В музиката зрителите ще чуят множество интерпретации на "химна на Добруджа" - "Лале ли си, зюмбюл ли си", каза още режисьорът.

На 29 ноември т.г. на сцената на Драматичния театър ще оживее още една премиера. Юрий Дачев ще постави моноспектакъл "Лалугерът" с Николай Урумов. Пиесата е нова българска драматургия, дело на Александър Урумов. Постановката се осъществява в копродукция с Театъра на българската армия и на 30 ноември ще бъде представена в София.

Режисьорът Павел Павлов е и писател и драматург. Има 50 постановки в жанра телевизионен театър на БНТ, автор е на поредицата "Сцена на вековете". Поставял е Йовковите "Вечери в Антимовския хан" два пъти, като единият е в двусериен ТВ филм с Невена Коканова, Антония Малинова, Георги Георгиев - Гец и Наум Шопов в главните роли. Казва, че може би настоящият спектакъл в Добрич ще бъде лебедовата му песен.

Чуйте какво още каза той - в прикачения файл.