Окръжен съд Добрич
Окръжен съд Добрич / Окръжен съд Добрич
Състав на Добричкия окръжен съд постанови присъда от 3 години и 4 месеца затвор срещу Генчо Г. от силистренското село Секулово за палеж на къща, информират от пресслужбата на съда. 42-годишният мъж е бил признат за виновен в това, че през 2016 година, в условията на продължавано престъпление, е подпалил  къща в тервелското село Кладенци.  Мъжът ще плати и обезщетение от 11 000 лева за нанесените имуществени вреди на собственика на къщата.
 
По делото е установено, че на 22 април 2016г. Генчо Г. умишлено е предизвикал пожар в дома на мъж, с когото бившата му жена поддържала връзка, като през прозорец хвърлил в жилището горяща, предварително подготвена “факла“, напоена с бензин и нафта.Запалено е било имущество на значителна стойност - 14 695 лева, а деянието е останало недовършено по независещи от извършителя причини.
 
Три месеца по-късно подсъдимият полял с бензин и запалил дървените врати на гаража на потърпевшия, като огънят се разпространил и към дома му. Пожарът е представлявал опасност за живота на собственика, който в този момент спял в пристройка до къщата. Нанесените от огъня щети възлизат на 11 224 лева.  Изгоряла е стая от жилището, заедно с покъщнината, част от покривната конструкция, таванът на коридор, гараж, две каруци, земеделска продукция. Пламъците са обхванали съседен гараж, който също е изгорял. Имало е опасност пожарът да се разпростре и върху друг имот на значителна стойност.
 
Делото е било гледано в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално наложеното на подсъдимия наказание от 5 години е било намалено с една трета. Съдът е приложил процедурата, след като подсъдимият е признал изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства. 

Постановеният съдебен акт от Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.