Отчет на Окръжен съд - Силистра
Отчет на Окръжен съд - Силистра / ОС Силистра
Съществените проблеми в съдебния район на Силистра са кадрови, свързани с налагащата се тенденция да бъдат съкращавани вакантните съдийски щатове.Това  споделя председателят на Окръжния съд в Силистра - Людмил Хърватев, цитиран от пресцентъра на съда, по време на провелото се годишно отчетно събрание за обсъждане Доклада за дейността на съдиите от съдебния район на Окръжен съд Силистра за 2018 година.

В Районен съд - Силистра работят 9 районни съдии, от които 1 е командирован в Административен съд-Силистра, работят  двама съдии по вписванията и двама съдия-изпълнители. В Районен съд Дулово работят 3-ма  районни съдии, 1 съдия-изпълнител и 1 съдия по вписванията. В Районен съд Тутракан работят 2 районни съдии и има един незает щат за районен съдия, 1 съдия по вписвания, и 1 съдия-изпълнител.

Председателят на Окръжен съд Людмил Хърватев подчертава, че по основните показатели има подобряване на работата, а именно срочността на приключване на делата и изписване на съдебните актове. Наблюдава се намаление на обжалване на съдебните актове, а това за наказателните производства илюстрира подобряване на качеството и на досъдебните производства.

Гости на събранието са били Ванухи Аракелян - Председател на Апелативен съд –Варна, Янко Янков – Заместник-Административен ръководител на Апелативен съд –Варна и ръководител на наказателното отделение при Апелативен съд –Варна, Председателят на Административен съд – Силистра Маргарита Славова и Ивелин Чафаланов – Заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура Силистра.

Председателят на Апелативен съд –Варна Ванухи Аракелян  е изказала и  задоволство от високото качеството на наказателните, гражданските и търговските съдебни актове. Впечатляващ е и процентът на делата, приключили в тримесечен срок, за което Ванухи Аракелян заявява , че: „Времевият стандарт пряко зависи от нашата организация, мобилизация, воля и отношение към професията“.

Съдия Аракелян е  подчертала също, че изключителен принос за постигнатите резултати има администрацията на съдилищата, акцентирайки уважението на Апелативният съд към всички служители, работещи в съдилищата на Силистра, Дулово и Тутракан.