Петър Крумов издаде сборник с 400 добруджански песни
Петър Крумов издаде сборник с 400 добруджански песни / Дарик Добрич, архив

Композиторът Петър Крумов представя две нови книги. Той е събрал 400 песни в сборник "Народни песни от Добричко", издал е и спомени за видни музикални дейци, с които го е свързал жизнения му път - под заглавие "Насаме с...".

Песните са подбрани измежду 1 500, които Крумов е записвал между 1957 и 1995 година от жители на Добричка община. Добруджанският фолклор е пъстър - има и тъжни и весели песни, има и за труд и за веселие, каза авторът. Понякога народът възпява дори злободневни случки, дребни престъпления в селото, и все едно слушаш емисия новини. В други най-красивите човешки чувства са описани по магичен начин, разказва Крумов. Много от темите за жалост вече са архаични и не могат днес да бъдат изпълнявани, като например песните за жътва, защото трудът на полето е механизиран и не е като онзи в началото на 20 век, смята композиторът, но се надява да запазим във времето поне коледуването, в което има изключителна красота.

В другата си книга - "Насаме с..." Петър Крумов описва преживявания със свои близки хора, свързани с музиката. В нея намират място разкази за Филип Кутев, Кирил Стефанов, Захари Медникаров, Верка Сидерова и др. "Опитах се да кажа повече за техните души, техните случили се или не мечти и стремежи", казва авторът.

Книгите ще представят музиколожките Елена Кутева и Светла Станилова. Премиерата е от 18.00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". Между думите ще бъдат вплетени и песни - от диска, който се продава заедно със сборника.