Петролната  база в Добрич с документ за безопасност
Петролната база в Добрич с документ за безопасност / netinfo
Петролната база на „Нафтекс петрол” ЕООД в Добрич е получила разрешително по директива Севезо, съобщават от пресцентъра на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Разрешителното се издава от министерството на околната среда и водите и гарантира безопасността на хората и предотвратяването на големи аварии с опасни вещества, както и ограничаването на последствията от тях.

На територията контролирана от РИОСВ – Варна има 12 оператори, които ще притежават разрешително по Директивата. Към момента са издадени разрешителни на 4 обекта: Летище – Варна, Петролните бази на “Нафтекс петрол” ЕООД в Добрич и Варна, както и “Агрополихим” АД - Девня.

През 70-те години на ХХ-ти век в Европа възникват редица големи аварии – една от които е в гр.Севезо, Италия през 1976 г., с много жертви и материални щети. Възникването на подобна авария и наличието на различни стандарти по отношение на контрола върху предприятия, използващи или съхраняващи опасни вещества в страните членки на Европейската общност са основната причина Европейската комисия да предложи Директива за контрол на опасностите от големи промишлени аварии.

Директивата е транспонирана в българското законодателство в Наредбата за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и за ограничаване на последствията от тях .