Панихида и минута мълчание в памет на загиналите в Добричката епопея
Панихида и минута мълчание в памет на загиналите в Добричката епопея / Дарик Добрич

На Архангелова задушница на Военното гробище-музей в Добрич беше почетена паметта на загиналите в Добричката епопея от 1916 година. Панихида отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. В ритуала се включиха командващият Военно-морските сили /ВМС/ контраадмирал Пламен Манушев, офицери и почетен караул. Представители на кметския екип, общественици и граждани също дойдоха да почетат паметта на загиналите.

Панихида и минута мълчание в памет на загиналите в Добричката епопея
netinfo
Военното гробище-музей в Добрич е най-голямото по площ в страната от времето на  Първата световна война, припомни уредникът на музея Радослав Симеонов.

В него са погребани над 3 500 войници и офицери от шест национални армии. В момента се работи по изготвяне на национален регистър с имената на абсолютно всички загинали в Добруджа по време на Първата световна война, съобщи Симеонов. По думите му те са между 15 и 20 хиляди. Идеята е за всеки от тях да се събере максимално подробна информация, тъй като и до ден днешен има близки и родственици на загинали, които не знаят къде са техните гробове.

Панихида и минута мълчание в памет на загиналите в Добричката епопея
netinfo
"Добричката епопея е позабравено в годините на комунизма събитие от нашата военна история, което обаче е оставило много дълбоки следи в съвременниците на тази битка от времето на Първата световна война", каза историкът. Сега се търси нов поглед към събитията от 1916 година с идеята те да бъдат осветлени и да се издирят имената на всички български войници, загинали в тези боеве.