Отварят вратите на пожарните по повод Деня на доброволеца
Отварят вратите на пожарните по повод Деня на доброволеца / Дарик Добрич

Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" ще проведе днес Ден на отворените врати, съобщават оттам. Инициативата е посветена на датата 5 декември, обявена за Международен ден на доброволеца.

Желаещите могат да посетят районните служби на пожарните в област Добрич и на място да се запознаят с условията и изискванията за доброволец, както и да се докоснат до ежедневието на огнеборците и спасителите. Районната служба в Добрич се намира на бул."25 септември" 72. Повече информация може да бъде получена на тел. 058/658 100. Гости ще приемат и районните служби в Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Шабла, Крушари и Тервел.

5 декември е приет за „Международен ден на доброволеца" през 1985 г. по инициатива на ООН. Доброволните формирования се създават на териториален принцип, за самостоятелни действия или за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система. Доброволец може да е всеки, навършил 18 години и клинично здрав човек, който не страда от психично заболяване и не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, както и да не е служител на МО и МВР. Кандидатите подават заявление до кмета на общината за членство в доброволното формирование. След подбор от специализирана комисия, се сключва граждански договор с одобрените кандидати. Размерите на възнагражденията на доброволците се определят съобразно извършените дейности: за обучение с продължителност до 10 дни сто на сто от минималната часова работна заплата за страната, пропорционално на часовете на участие в обучението; за изпълнение на спасителни задачи за защита при бедствия до 10 дни, двеста на сто от минималната часова работна заплата за страната, пропорционално на отработените часове на участие в дейностите. Върху размерите на възнагражденията се дължат и съответните задължителни осигурителни вноски, но доброволците може да бъдат освобождавани от заплащане на местни такси или заплащат такси в намален размер.
Всеки доброволец, след регистриране в доброволно формирование, преминава първоначален основен курс на обучение - по места или в центровете за професионална квалификация при МВР. На всеки 3 години доброволците преминават поддържащ обучителен курс.
При възникване на пожар или извънредна ситуация, без да е обявено бедствено положение, кметът на общината може да издаде заповед за участие на доброволното формирование в ликвидирането на произшествието, която заповед се изпраща и до работодателите.