/ netinfo
Силистра отбелязва своя празник на Кръстовден - 14 септември. Програмата започна с Божествена Света литургия, в храм “Св.  св. Първовърховни апостоли Патър и Павел“, отслужена от Негово високо просвещенство Доростолския митрополит Амвросай.

По-късно в града ще бъде открита скулптурна композиция на художника Бедиг Бедросян. Неин автор е почетният гражданин на Силистра и творец проф. Георги Чапкънов – Чапа. Проектът за този паметник бе представен още през месец март на силистренската общестеност.

Той се намира пред Художествената галерия в града, тъй като Бедиг Бедросян е роден и е творил през по-голямата част от живота си точно край Дунав. Пластиката е в естествен ръст, изработена от бронз. Специални гости на тържествения момент ще бъдат авторът на паметникът Георги Чапкънов, Исахак Бохосян - архиерей на арменската църква, Николай Тишев - председател на парламентарната група за приятелство на България и Армения, Негово прев. Армен Саргоян - посланик на Армения в България, Кеворк Крикорян - председател на Асоциацията на арменците в България.

Инициативата за монумента е на сдружение "Арарат" - Варна, и е част от платформата "Родова памет" в проекта "Земя между реката и морето", както и на неговия племенник Кеворк Крикорян.

В Художествената галерия на Силистра ще бъде открита изложбата „Скулптура и живопис“ на проф. Георги Чапкънов - Чапа и Бедиг Бедросян, като творбите са от фонда на културната институция.

По време на тържествената сесия на Общински съвет, със  званието „Почетен гражданин на Силистра” ще бъде удостоена доц. Илиянка Христова Горанова,  дългогодишен директор на филиала в Силистра на Русенския университет.

Наградата се присъжда за 46-годишната й научна, преподавателска, образователна и обществена дейност. С отличието "За граждански принос" ще бъде удостоен Християн Радославов Маринов - за постижения в областта на спорта и обществена дейност.

"Студент на годината" става Нели Чешмеджиева - отличничка на Филиал Силистра към РУ "Ангел Кънчев". Празничната програма вечерта е в 18:30 часа на площад „Свобода“ в Силистра и в нея са включени концерт на Център за музика и изкуство “Мегатов“, Силвия Кацарова и група „Melmac Riders”. Кулминацията ще е светлинно шоу в късните вечерни часове.