Отхвърлиха бюджет 2012 на община Добричка, кметът Петков ще сезира Административния съд
Отхвърлиха бюджет 2012 на община Добричка, кметът Петков ще сезира Административния съд / Дарик Добрич

Приемането на бюджет 2012 да бъде отложено за следващото заседание, на което той да бъде представен в преработен вид в разходната му част, решиха на днешната сесия общинските съветници от община Добричка. Съветниците не приеха и докладната на кмета Петко Петков за изпълнението на бюджета на общината за 2011 година. Отхвърлена бе и Програмата за управление на община Добричка до 2015 година с мотива, че е прекалено обща.

След бурни дебати и обвинения в некомпетентност и политическа пристрастност, опозицията в лицето на ГЕРБ, ПД „Социалдемократи” и ДПС отсече, че предложеният бюджет е политически и едноличен в разходната му част – наказателна акция на кмета Петко Петков срещу тези села, които не са гласували за него на последните избори.
„Дотук беше нашето търпение и толерантност, виждаме, че се заделят повече пари за села, чийто кметове са от БСП и БЗНС” – заяви Петър Петров от ГЕРБ. Петър Желев от БСДП пък коментира от трибуната на Общинския съвет, че от 18 от общо 68 села в общината не били представени протоколи след публични обсъждания на бюджета. Славка Петрова от БСДП обвини съветниците от БСП, че манипулират общественото мнение след като с декларация по медиите призовали за приемане на бюджета.

Кметът Петко Петков бе обвинен и, че в условия на криза поискал през 2012 г. да му бъдат предоставени 21 396 лв. за представителни нужди, при 13 000 лева за миналата година.

 

„Не съм изхарчил нито лев за себе си от представителните средства”, обясни кметът Петков и посочи, че за последните 4 години не е ползвал командировъчни за сметка на общината, а само лични средства. „От 22 години съм кмет, но не съм дошъл в общината за да ползвам благата й, за разлика от други, които като пиявици смукаха от нея” – отговори на нападките Петков. Той бе категоричен, че за първи път ще използва правото си да обжалва решението на общинските съветници пред Административния съд.

Според законовите разпоредби бюджетите на общините трябва да бъдат приети на заседание на общинските съвети най-късно до 20 февруари.

„В тази зала си мерим мускулите, но отхвърлянето на бюджета ще се отрази върху живота на хората в селата, пред тях трябва да отговаряте” – обвини опозицията Петко Петков. Той подчерта, че със или без бюджет, общинската администрация ще продължи да работи, а община Добричка ще съществува и даде за пример други български общини, които работели без приети бюджети и по 4 години.