Отбелязваме Световния ден на двигателната активност
Отбелязваме Световния ден на двигателната активност / stigabe.com

Днес е Световният ден на двигателната активност. Той се отбелязва от 2002 година насам по инициатива на 55-ата Световна здравна асамблея, с приемането на Резолюцията по въпросите на храненето, физическата активност и здравето. Резолюцията призовава страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението.

Целите на Световния ден са развитие на политики и програми в областта на физическата активност, интегриране на физическата активност в ежедневието на хората, намаляване на разпространението на рискови за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, насилие, стрес и социална изолация.

Физическата активност намалява риска от хронични болести, забавя процесите на стареене и е ефективно средство в контрола на телесното тегло.

Физическа активност не означава само и единствено упражняването на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност - разходки, домакинска работа, градинарство, танци и др. Желателно е физическите упражнения  да започнат постепенно, като се изберат спортове, които доставят удоволствие, упражняват се в удобно време на денонощието, съответстващо на ритъма на живот.

От РЗИ-Добрич е проведена  информационна кампания, като на медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване” в град Добрич е предоставено ръководство за добра практика  на медицинските специалисти за повишаване на физическата активност на населението. През месец май ще бъдат проведени обучения в учебни заведения от област Добрич по повод Световния ден за движение, с предоставяне на здравно-образователни материали.