пешеходци пешеходна пътека
пешеходци пешеходна пътека / БГНЕС, архив
За трета поредна година отбелязваме 19 септември като Европейски ден без загинали на пътя.

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември. Мотото на седмицата на мобилността е „Мултимодалност“ с подтема „Комбинирай! Движи се!“.
 
Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. Тази година за България мотото на инициативата е „Безопасни мобилни комбинации за живот“. Целта е да се достигне до съзнанието на хората, да бъдат убедени във възможността и удобството на използването и на алтернативни варианти за придвижване.

В област Добрич е създадена организация за 24-часово засилено полицейско присъствие в града и по основните пътни артерии на територията на областта. „Ще има нулева толерантност към нарушителите”, заяви началникът на сектор  „Пътна полиция” – Добрич, комисар Жулиян Минев

Областно пътно управление ще участва в акцията, като на 19 септември всички техни обозначени автомобили, в рамките на текущите си задачи на участъци от републиканската пътна мрежа, ще заострят и вниманието на водачите.

През 2017 година в област Добрич няма регистриран участък от път с концентрация на тежки пътни произшествия, съобщи Жулиян Минев. Критерият за такъв участък е в рамките на 600 метра да са се случили три тежки произшествия за една година. През 2016 година е имало 1 такъв участък – кръговото кръстовище на входа на Балчик.

Европейският ден без жертви на пътя ще отбележат и доброволците на БЧК и БМЧК. Те ще участват в инициативата "Заедно можем повече" съвместно с КАТ - Пътна полиция и СБА. Кампанията стартира в 11.00 часа на кръстовището по ул."Отеца Паисий" и бул."Добруджа", където на участниците в движението ще се раздават листовки и брошури за промотиране на пътната безопасност и толерантност на пътя.