Седмица на физическата активност и спорта 
Седмица на физическата активност и спорта  / Kmeta.bg

Европейската седмица на физическата активност и спорт стартира от днес. Инициативата се провежда в страната от 2012 година и е мащабен празник на физическата активност, като в нея се включват общини, спортни клубове, НПО и доброволци. Идеята е да се предостави възможност на гражданите да опитат различни видове спорт и физическа активност, за да изберат най-подходящата за своите нужди.

На днешния 27 април отбелязваме и Европейския ден на спорта в училище. Това е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за “принадлежност към училището” за всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации. През 2018  г. в събитието са участвали над 12 000 възрастни и  повече от 90 000 ученици от  430 училища от над 200 населени места.

Според Националния център по обществено здраве и анализи само 24% от децата достигат препоръчителните нива на физическа активност от 60 минути на ден.