Окръжен съд Добрич
Окръжен съд Добрич / Окръжен съд Добрич
Решението на Окръжен съд - Добрич се обжалва от ищеца и ответника пред Апелативен съд - Варна
Община Добрич е осъдена да плати обезщетение от над 16 000 лв. на добричлия, пострадал при падане върху непочистен и заледен участък на площад „Свобода”. Решението е на Окръжен съд - Добрич.
 
Инцидентът е станал на 17 януари миналата година, когато мъжът се подхлъзнал и при падането се ударил в парче лед. Бил откаран до Спешното отделение в добричката болница, където било установено, че е получил сериозна фрактура на бедрена кост, която наложила оперативна интервенция.
 
Осъдиха Община Варна за дупка на Аспарухов мост

Съдът е преценил, че местната управа трябва да плати на пострадалия обезщетение от 15 000 лв. за причинените му в резултат на падането неимуществени вреди - болки и страдания и още 1 338 лева за направените от него разходи за лечението.
 
До решението се е стигнало след анализ на събраните по делото доказателства, които налагат извода, че единствената причина за възникване на вредите за пострадалия е непочистеният участък от площада, който е общинска собственост.
 
Осъдиха Община Шумен заради дете, нахапано от бездомно куче

Съдът е счел, че като собственик Общината има задължението да стопанисва и управлява общинската собственост в интерес на населението и с грижа на добър стопанин. В случая дейностите по почистване и опесъчаване са били възложени на фирма за зимно поддържане, но и като възложител Общината носи отговорност за вредите, причинени на пострадалия, посочват магистратите.
 
Община Добрич осъдена да плати 2500 лева на ухапано от куче дете

Окръжен съд – Добрич е преценил, че с оглед характера на увреждането и продължителността на оздравителния период от една година, обезщетение в размер на 15000лв. за неимуществените вреди е достатъчно да възмезди ищеца и е отхвърлил иска за горницата до претендираните от него 30 000лева.

Застрахователно дружество осъди община Балчик заради дупка на пътя

Постановеният съдебен акт не е окончателен и се обжалва и от двете страни по делото пред Апелативен съд - Варна.