Осъдиха Миролюб Гаич на 4 години затвор по дело за измама
Осъдиха Миролюб Гаич на 4 години затвор по дело за измама / netinfo
Скандалният сръбски бизнесмен Миролюб Гаич, собственик през 90-те години на пирамидата „Югоагент”, бе осъден на 4 години затвор по дело за измама. Добричкият районен съд постанови още Гаич да плати съдебните разноски, както и по 1000 лева обезщетение на двамата граждански ищци по делото.

То бе заведено през пролетта на 2007 година. Според обвинителния акт в периода 17 февруари -29 май 1995 година Гаич е възбудил и държал в заблуждение седмина вложители във фирмата му „Югоагент-вложение”, като ги е завлякъл с общо 2 693 660 стари лева. Гаич бе изведен от съдебната зала с белезници. Миналата седмица той бе обявен за общодържавно издирване, след като за пореден път не се яви на заседание по делото.

"В продължение на 3,5 години вложението действаше без грешка и лихвите в размер на 50-60% годишно бяха изплащани, каза обвиняемият пред съда. За този период той изплатил 3 милиарда стари лева на вложители.

Гаич имал 52 магазина и складове, препълнени с бяла и черна техника, в Добрич, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Враца и Петрич, както и много имоти. Вложителите в Добрич били 12 000, във Варна 52 000, а общо в страната - 85 000. Търговията вървяла отлично и според Гаич по този начин вложението е било обезпечено десеторно. По време на краха на пирамидите в България Гаич бе арестуван, а във фирмите му влязоха синдици.

Днес в съдебната зала Гаич показа служебна бележка, от която става ясно, че Добричката окръжна прокуратура е имала сметка в банка "Биохим", разкрита за изплащане на задълженията на фирмите "Югоагент-вложение" и "Югоагент екпорт-импорт". Към 25 май 1998 година по тази сметка е имало близо 400 милиона стари лева. Защитата на Гаич апелира да бъде сезиран главният прокурор, тъй като не можело прокуратура да се разпорежда с пари на частна фирма.

Срещу сърбина се водят още няколко дела, досега той не бе осъждан. Днешната присъда може да бъде обжалвана в 15-дневен срок. За 29 февруари е насрочено дело срещу Гаич за укриване на данъци.