Осигуряват помощ за гласуване на хората с увреждания
Осигуряват помощ за гласуване на хората с увреждания / Валентина Добринчева

Община Добрич осигурява автомобил за транспортиране на хора с увреждания в изборния ден, за ползването на който не се заплаща, информират оттам. Нуждаещите се от помощ за придвижване до избирателните секции, ще могат да подават заявки - от 6.00 до 18.15 ч. на 23 октомври, на телефони 600-416 и 600-702, а в седмицата преди изборите (17-21 октомври) и на адреса на общината - ул. „България" 12, както и на и-мейлите dobrich@dobrich.bg или b_andreeva@dobrich.bg.

От 17 до 21 октомври, от 8.00 до 19.00 ч. може да се направи предварителна заявка и в ПГ „Комерс" ООД за ползване в изборния ден на специализирания микробус за хора с увреждания - на цената на билет от градския транспорт. Телефонът е 601-400.

Съгласно Изборния кодекс „Избирател с увреждане на опорно-двигателния апарат или на зрението може да гласува и в избрана от него подходяща секция", напомнят от общината. Общинската избирателна комисия в Добрич посочва секции, които са с най-малък брой избиратели и са подходящи за гласуване на избиратели с увреждане на опорно-двигателния апарат или на зрението. Това са детска ясла № 4 на ул.„Л. Каравелов" 55 А; ЦДГ № 9 на ул.„Христо Смирненски" 5; бившия Медицински колеж на ул.„Калиакра" 54; ОУ „Христо Смирненски" на ул.„Отец Паисий" 17; ЦДГ № 24 на ул.„Дунав" 16; ЦДГ № 12 на ул.„Вардар" 67; ОУ „Й. Йовков" на ул.„Ген. Г. Попов" 52; ОУ „П. Волов" на ул.„Хр. Ботев" 48; СОУ „Л. Каравелов" в ж.к. „Балик" до бл.24.

Общинска администрация ще осигури табели и знаци за обозначаване допълнителното предназначение на тези избирателни секции, както и входовете на сградите с такива секции. За всяка сграда с избирателни секции е осигурена поне по една кабина, съобразно изискванията за гласуване на хора с увреждания. При сградите има достъпни места за паркиране на автомобилите им.

В случай на втори тур на изборите, същите условия се отнасят за 30 октомври и за предходната седмица - 24 -28 октомври 2011 г..