Омбудсманът иска спешно извеждане на децата от Дома в Крушари
Омбудсманът иска спешно извеждане на децата от Дома в Крушари / Дарик Добрич, архив

За спешно извеждане на настанените от Дома за деца с умствена изостаналост „Свети Николай Чудотворец" в Крушари настоява омбудсманът на България в годишния си доклад за 2013 г.. От неговия екип са извършили проверка в заведението, което е с най-голям капацитет в страната, на 4 април 2013 г. Специалистите са констатирали, че са настанени 93 неподвижни и трудноподвижни лица, за които полагат грижи на малка площ недостатъчно специалисти. "70 от децата са с тежки форми на увреждания и трябва да са под постоянно медицинско наблюдение, а в дома на щат работят само 6 медицински сестри, няма предвиден щат за старша медицинска сестра", казва се в доклада. Не е изготвен годишен график за здравните грижи на децата. Помещенията са малко на брой и са с недостатъчна площ. Работят един рехабилитатор и един кинезитерапевт, които са недостатъчни за провеждането на необходимите терапии за раздвижване, сочат още констатциите.

Омбудсманът иска спешно извеждане на децата от Дома в Крушари
netinfo

В документа се препоръчва "пациентите на дома в Крушари да бъдат настанени в подходящи институции, намиращи се в областен град, в близост до болнично заведение и разполагащи с необходимите медицински специалисти и оборудване за подходящи грижи". Омбудсманът изразява позиция, че подобно отношение от страна на служители в специализирани институции към деца и лица с увреждания може да се квалифицира като "жестоко, нечовешко и унизително".

По същия начин се определя и дългогодишното бездействие за намаляване на капацитета на дома и осигуряване на необходимите специализирани медицински грижи от страна на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. От техните доклади и задължителни предписания е видно, че "проблемите в Крушари са идентифицирани, без да се предприемат необходимите мерки за подобрение".

От институците отговарят, че предстои актуализация на оценките на потребностите и плановете за грижа на децата в дома, както и че ще се търсят алтернативни резидентни услуги в общността, където могат да бъдат настанени. "До този момент не са предприети действия за спешното извеждане на децата и лицата от Дома за деца с умствена изостаналост „Свети Николай Чудотворец"", посочва националният омбудсман.

В доклада се добавя още, че от Главна дирекция „Контрол по правата на детето" - Варна, реализирали от проверка в Крушари на 5 и 6 февруари 2013 г. и също констатирали, че щатните бройки за специализиран персонал трудно могат да бъдат заети заради ниското заплащане, отдалечеността на населеното място от Добрич, както и поради необходимостта от поемане на голямата отговорност за здравето и нуждите на деца с множество и тежки заболявания.

Омбудсманът иска спешно извеждане на децата от Дома в Крушари
netinfo