Окръжният съд върна обвинителен акт за смърт при трудова злополука
Окръжният съд върна обвинителен акт за смърт при трудова злополука / Sofia Photo Agency, архив

Добричкият окръжен съд прекрати съдебното производство и върна на прокуратурата дело за смърт при трудова злополука. Съдът посочва, че при изготвяне на обвинителния акт срещу Михаил Анд. Б. и Рачо Др. Тр. са допуснати неотстраними процесуални нарушения на правото на защита на подсъдимите.

Срещу двамата е повдигнато обвинение за това, че  при извършване на строително-монтажни работи на строителен обект по ул. „Отец Паисий", поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, са причинили смъртта на 59-годишния К.Ж. от Добрич.

Михаил Б. на 69 години е управител на строителната фирма, а  Рачо Тр. на 61 г. е бил технически ръководител на обекта. Според прокуратурата те са допуснали нарушения на членове от Кодекса на труда, от Закона за здравословни и безопасни условия на труд и на три наредби за безопасност на труда.

Съдебният състав посочва, че правото на защита на подсъдимите винаги се нарушава, ако са налице неясноти или противоречия в обстоятелствената част от обвинителния акт. Според окръжните магистрати има неясноти между допуснатите нарушения по Наредбата  за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи и приетите за установени в обстоятелствената част на обвинителния акт факти, събрани при разпити на свидетели. На съда не става ясно, кое се приема като обстоятелство, засягащо допуснатото нарушение.

Трудовата злополука е станала на 7 април 2006 година. Пострадалият е паднал от тераса на третия етаж на обекта след като се облегнал на новоизграден неукрепен парапет. При удара е получил масивна черепно-мозъчна травма, в резултат на което е починал. На обекта незабавно е бил повикан екип на „Бърза помощ", който пристигнал своевременно, но само констатирал смъртта на работника.