готвачи
готвачи / Thinkstock/Getty Images
Стартира обучение на безработни по Националния план за действие по заетостта през 2019 г. В Добричко курсове ще започнат 425 безработни, като в Добрич обучение ще преминат 275 от тях; в Генерал Тошево - 50; в Каварна – 60, а в Тервел - 40. Това са първите групи, които са записани в дейностите по Националния план.

Те ще придобият ключови компетентности и професионална квалификация, за да се реализират в професии предимно в сферата на туризма. Най-много безработни ще учат за готвачи - 75. 55 ще се квалифицират в професиите „администратор в хотелиерството”, „камериер” и „оператор на компютър”. По 40 души ще се включат в обучение за работник в озеленяването и в хранително-вкусова промишленост. 35 безработни ще учат за сервитьор-барман, 35 - за хлебар-сладкар, 20 - за оперативен счетоводител и 15 - за социален асистент за възрастни хора.

Трансгранична трудова борса се провежда във ВУМ

Предвижда се курсовете да приключат през месец юни 2019 г., като на част от успешно завършилите професионално обучение ще бъде осигурена 3-месечна субсидирана заетост.