Проект по Програма Интеррег България - Румъния
Проект по Програма Интеррег България - Румъния / Дарик Добрич
Чрез проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег, българо-румънски екип създаде инструменти за преодоляване на безработицата и засилване на трудовата мобилност в регионите на Добрич и Констанца. Проектът се провежда от месец май 2017 г. и приключва през май тази година. Партньори са Сдружение „Европейски институт по културен туризъм „ЕВРИКА“ и Търговско-промишлена палата от Добрич, а от румънска страна - Университет ”Oвидий” и Институт за развитие на туризъм и приложна икономика - Констанца.

Работено е в четири направления – обучения по предприемачество; за пазара на труда; езикови курсове; създаване на умения и компетентности. Основният продукт на проекта е създадена интернет платформа на адрес: robgjobs.eu, в която безплатно и свободно за всеки са на разположение всички инструменти, създадени от партньорите.
 
След проведено изследване на пазара на труда в трансграничния регион, са издадени Пътна карта за устойчива заетост и Ръководство за трудова мобилност, в които има информация за всяка от двете държави с нейните възможности за заетост, законодателство в сектора, заплащане и пенсионни права, признаване на образователни степени и т.н. В сайта се поддържат ежемесечни бюлетини за трудовия пазар в двата региона и законодателни изменения, предлага се и онлайн консултиране по конкретни въпроси.
 
Проведени са езикови уроци от двете страни на границата – до ниво на владеене на чуждия език А1. Разработени са и онлайн езикови курсове „Български за румънци“ и „Румънски за българи“, като местният е създаден от преподавател във Великотърновския университет. В тях са застъпени граматика, диалози, текстове и упражнения - чрез видеоуроци и аудиофайлове. Те са достъпни след регистрация на сайта, с тях нивото на владеене може да се надгради до А2.
 
По проекта са създадени три наръчника с обучителни материали и три учебни филма по предприемачество в три направления: еко и селски; културен; спортен и приключенски туризъм.
 
Четвъртата дейност е изцяло извършена от Университета „Овидий“, като там е оборудван Център за обучение през целия живот и са изготвени 10 онлайн урока за различни компетентности и умения като водене на преговори; работа в мултикултурна среда и в екип; опазване на околната среда; управление на стреса и др.
 
В Добрич се състоя информационно събитие за постигнатото по проекта, което вече е на разположение на безработни и желаещи да разширят трудовия си капацитет и в Румъния. Предстои екипът да направи срещи и в Крушари и Балчик, съобщиха оттам.