Обсъждат трансграничния екотуризъм на международна конференция в Албена
Обсъждат трансграничния екотуризъм на международна конференция в Албена / netinfo

Международна конференция "Трансграничен екотуризъм като възможност за развитие на региона" започва в курортен комплекс "Албена". Тя ще продължи до 28 май. В нея ще участват 80 експерти от Полша, Словакия, Румъния, Германия, Италия и България. Форумът ще бъде открит от кмета на Добрич Детелина Николова в 10.00 часа в хотел "Лагуна Бийч".

Програмата включва обсъждане на  възможности за международно промоциране на региони за развитие на екотуризъм, обмяна на опит и добри практики в държавите-партньори, извършване на маркетинг на туристически забележителности, както и мястото на екологичния туристически продукт при представяне на региона.

Участниците в конференцията ще посетят Етнографски комплекс "Стария Добрич", Центъра за защита на природата и животните, Двореца в Балчик и Калиакра. 

Международната конференция е част от проект "Трансграничният екотуризъм като възможност за развитието на Нови Сонч" на побратимения на Добрич полски град. Проектът ще продължи 3 години като част от неговите цели са свързани с организиране на международни конференции и подготовка на доклади за обмяна на опит и добри практики, изработване на маркетингови материали на чужди езици, обучение на отделни групи в устойчиво развитие и екологични теми, изграждане на мрежа от трансгранични еко-пътеки. Грантът, който е отпуснат от Министерството на  външните работи на Норвегия е на стойност е 302 321 Евро. По проекта се предвижда провеждането на 8 конференции в Германия, Полша, Словакия, Италия, Румъния, България.