/ Дарик Варна, архив
След като в социалните мрежи се разпространиха снимки на празни плажове и касови бележки за астрономически суми за чадър и шезлонг, министърът на туризма Николина Ангелкова свика среща на туристическия бранш. От Ангелкова беше поискано да се опрости втората концесионна такса на наемателите на плажове. Така щяла да поевтинее и сянката, смятат хотелиерите, посочва NOVA.
 
Въпреки високите цени в четвъртък голяма част от чадърите на първа линия бяха заети. Но повечето летовници са в свободната зона. 
 
Ангелкова потърси обяснение за пустеещите платени зони и от концесионерите. Те предложиха компромисно решение: „Да не се иска втората вноска на концесионната такса. Това е най-бързото нещо, което може да се случи за този сезон”, смята хотелиерът Венелин Ташев. „Може би държавата трябва да се намеси. Ние правим всичко, което е по силите ни”, каза още наемателят на плажни заведения Веселин Борисов. Ангелкова обясни, че всички тези предложения ще бъдат обсъдени на дискусия. Тя обясни, че дали ще бъде намалена или опростена концесионната такса, е въпрос на математика. Причината е, че част от таксата влиза в Сребърния фонд.
 
Започва и ревизия на всички концесионни договори на плажните ивици, които са сключени по времето на Министерството на регионалното развитие, което отговаряше за тях.