Обсъдиха развитието на Североизточния район през 2013 година
Обсъдиха развитието на Североизточния район през 2013 година / областна управа

Редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и на Регионалния координационен комитет /РКК/ към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район /СИР/ се проведе в Добрич. Заседанието бе свикано от Недко Марчев -  областен управител на област Добрич, в качеството му на председател на съвета за периода 1.01.2014 г. - 30.06.2014 г. На заседанието присъства заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров.

Основен акцент в дневния ред бе Годишният доклад за наблюдението на Актуализирания документ за изпълнение на Регионалния план за развитие на Североизточен район 2011-2013 г. през 2013 г. Там е представена информация за промените в социално-икономическите условия и политиките за развитие на района, постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите на РПР през 2013 г. и действията, предприети от РСР с цел осигуряване на ефективност и ефикасност при изпълнението на плана. Докладът бе обсъден и одобрен от членовете на Регионалния съвет за развитие

Като продължение на  инициативата за представяне на  ключови за Североизточен район секторни политики за периода 2014-2020 г., фокусът на вниманието на днешното заседание бе насочен  към тенденциите в развитието и производството на екологична енергия. В тази връзка представител на Агенцията за устойчиво енергийно развитие представи информация с актуални данни за показателите на произведената електрическа енергия от ВЕИ през 2013 г. в  Североизточен район.

Специални гости на заседанието по тази тема бяха учениците Илиян Еминовски и Джем Мехмед от Професионалната гимназия по електротехника – Варна, които демонстрираха своите отличени проекти на проведената през април 2014 г. Национална ученическа конференция „Енергия на бъдещето”.

Представителите на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони и на Оперативната програма за развитие на сектор «Рибарство» предоставиха актуална информация, свързана с напредъка в разработването на двете програми за периода 2014-2020 г., с оглед важността на тяхното бъдещо социално-икономическо въздействие на територията на Североизточен район.

Председателството на Съвета за второто полугодие на 2014 г. ще бъде с мандата на Венцислав Венков – областен управител на област Шумен.