Кметът на община Добричка инж.Тошко Петков в студиото на Дарик Добрич
Кметът на община Добричка инж.Тошко Петков в студиото на Дарик Добрич / Дарик Добрич
Четири фирми ще се грижат за снегопочистването и опесъчаването на общинските пътища
Всички детски градини, училища, кметства и домашните социални патронажи в община Добричка са заредени с необходимите количества гориво за зимния сезон. Това заяви в студиото на Дарик кметът на общината инж.Тошко Петков. За снегопочистването и опесъчаването на на общинските пътища общината ще разчита на четири фирми, с които са подписани договори.

Това са „Пътно строителство” АД – Добрич, „Яйца и птици – Зора” АД – с.Дончево, ЕТ „Спиридон Спиридонов – Йоса” и „Металцвет” – Добрич, която ще почиства на територията на село Победа. За почистването на улиците в населените места при тежки зимни условия ще се използва специализирана техника, собственост  на земеделските кооперации, арендаторите и земеделските производители, подчерта кметът.

„Имаме опит от миналогодишната зима, която беше много студена, с много сняг и навявания. Извадили сме си нужните поуки и започваме с направата на списък с тесните места по общинската пътна мрежа, за да можем да ги идентифицираме и да заострим вниманието на почистващите фирми къде можем да очакваме големи навявания  и закъсали автомобили”, коментира Тошко Петков готовността на общината за посрещане на зимата.

Пред Дарик кметът сподели впечатленията си  от участието си в  семинар по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" в норвежката столица Осло, откъдето се завърна само преди дни. Форумът бе организиран от фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ и Осло международен хъб.

„Тепърва ще осъществяваме контакти с фирми и консултанти от Норвегия за разработване на съвместни проекти в областта на енергийната ефективност” – заяви Тошко Петков.

По думите му в Норвегия цената на електроенергията е една от най-ниските в света, но въпреки това и държавата, и гражданите,  и фирмите полагат страшно големи усилия за енергоспестяване, за да могат да изнесат спестената електроенергия в съседни държави и от това да печелят.

Сред презентираните теми са били използването на геотермалната енергия за отопление и охлаждане,  подобряване на енергийната ефективност в съществуващите сгради за постигане на клас „А“ и изпълнение на пилотни проекти за почти нулево потребление на енергия, рехабилитация и модернизация на улично осветление със смарт, мониторинг на потреблението на енергия в общински сгради и производството на електроенергия от морските вълни.

Пред българските участници във форума е бил презентиран още тъй нареченият бял дизел, който се използва като гориво за автомобили, кораби и за отопляване на сгради. За производството му се използва дизел, смесен с 20% вода и свързващо вещество. При него вредните емисии на въглероден диоксид се намалени с 6%, а праховите частици са намалени с цели 76%.