Общественият съвет по култура настоява паметникът на ген. Колев да се съгласува от Специализиран експертен съвет
Общественият съвет по култура настоява паметникът на ген. Колев да се съгласува от Специализиран експертен съвет / Дарик Добрич
Общественият съвет по култура настоява паметникът на ген. Колев да се съгласува от Специализирания експертен съвет
87694
Общественият съвет по култура настоява паметникът на ген. Колев да се съгласува от Специализирания експертен съвет
  • Общественият съвет по култура настоява паметникът на ген. Колев да се съгласува от Специализирания експертен съвет

Общественият съвет по култура към Община Добрич излезе със становище по изграждането на паметника на ген. Иван Колев. Деветима представители на Съвета проведоха вчера заседание, на което бяха обсъдени появилите се в медиите публикации за нагласа в Управителния съвет на Сдружението за изграждане на паметник на ген. Колев за подмяна на вече финансирания и направен наполовина проект на проф. Крум Дамянов с друг - на Димитър Янков.

Взето бе решение да се изпрати до кмета на Добрич, който е зам.-председател на УС на Сдружението за изграждане на паметника, становище, в което е записано, че Общественият съвет по култура настоява проектът за паметник на генерал Иван Колев да се съобрази със Закона за културното наследство, според който „Министърът на културата съгласува инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното премахване. Проектите и инициативите се съгласуват след решение на Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата".

От Обществения съвет настояват УС на Сдружението за изграждане на паметник на ген. Колев да се съобрази с разпоредбите на закона и да придвижи тази процедура за проекта, който ще бъде избран да се строи в Добрич. Според специалистите е невъзможно да се спази технологично срока до 7 септември т.г., считано от настоящия момент. Това би било приложимо единствено за вече започнатия проект на проф. Крум Дамянов, в случай че и той е преминал съгласуване от Специализирания експертен съвет.

На събранието стана ясно, че част от членовете на Обществения съвет по култура, сред които и художници, не одобряват идеята да се подмени проекта на Крум Дамянов с този на Димитър Янков. Такава категорична позиция не бе вписана в становището, тъй като други членове изразиха опасение, че нямат необходимата експертиза, за да правят художествени оценки на идеите на авторите и предпочитат да оставят това на експертите в столицата.

На Съвета бе изразена и тревога, че решението на УС на Сдружението може да се дължи на бързане да се вдигне паметника за 100-годишнината от Добричката епопея, което не може да бъде аргумент при изграждане на нещо толкова значимо и трайно.

Потърсен за коментар, кметът Йордан Йорданов отбеляза, че проектът на Крум Дамянов е бил избран еднолично от бившия кмет Детелина Николова и също не е съгласуван с УС на Сдружението. Членове на УС са видели в леярната гипсовия модел на Дамянов и са силно притеснени, че той се разминава с показания в проекта, че е прекалено модернистичен, че в тялото на генерала и коня има дупки. Това, както и високата цена и липсата на средства в Сдружението, са наклонили везните към търсене на алтернатива за паметника. Проведени са разговори с автори, кандидатствали в първия конкурс 2008 г. Засега, според кмета, няма категорично решение дали ще се работи с някой от тях, но по темата ще има яснота до седмица, защото все още има надежда ако паметникът се започне сега, да бъде готов до 7 септември т.г. - за 100-годишнината от Добричката епопея.

Чуйте мнението на кмета в аудиото.