Храм Св. Успение Богородично
Храм Св. Успение Богородично / Дарик Добрич
Храм „Св. Успение Богородично“ в Добрич вече е с нов облик. Малката кокетна църквичка по ул.“Иван Хадживълков“, в близост до храм „Св. Георги“ е пребоядисана и вече не е сива, а бяло-жълта. Днес в нея бе отслужена света литургия, на която се очакваше да бъде и митрополит Йоан, който да преосвети храма, но той не дойде. Службата води отец Стоян.
 
Добричлии наричат църквата „гръцката“, в двора й се намира сградата на Архиерейското наместничество. Във вида, в който е сега, тя е строена през 30-те години на ХХ век, разказа културологът от Регионалния исторически музей Надежда Иванова. За черквата има много малко данни, защото - по подобие на съседната „Св. Георги“, няма летописна книга. По няколко изречения са писали в спомени Янко Атанасов и Любен Бешков, информация Иванова черпи и от архив във Варна.
 
Първите сведения за храм на това място датират от 40-50-те години на по-миналия ХIХ век, от преди Кримската война, когато е била построена църквата „Св. Георги“ с първото в града килийно училище. Данните са, че нещо като манастир създали двама монаси от Атон. В близките махали било концентрирано българското християнско население. През Руско-турската война от 1877-78 г и „Св. Успение Богородично“ и „Св. Георги“ са били опожарени и сградите са ползвани за складове за боеприпаси на османските войски. След това навярно храмът на ул.“Иван Хадживълков“ е бил възстановен като малко параклисче, което е описано и в спомени на Янко Атанасов поддържано от гъркиня - монахиня. В сегашния й вид църквата е построена в средата на 30-те години на ХХ век, но в румънско време, когато гърците напускат града, и после през социализма духовните функции на мястото постепенно отмират и то не се е посещавало. В демократично време храмът е възстановен от свещениците от „Св. Георги“.

Предполага се, че точно на празника Успение на Пресвета Богородица е била открита обновената църква през 30-те години, затова и носи такова име. Сега в храма има често литургии, каза отец Стоян и изрази надежда, че все някога и митрополитът ще дойде да служи там.

Храм "Св. Успение Богородично"
Дарик Добрич

Храм "Св. Успение Богородично"
Дарик Добрич