Нова година, Василовден, Обрезание Господне и Сурва – в едно!
Нова година, Василовден, Обрезание Господне и Сурва – в едно! / Дарик Добрич, pravoslavieto.com

На 1 януари се почита големият светец на християнството св. Василий Велики. Той е роден през 330 г. в Кападокия в знатно семейство. Бил невероятно умен и надарен, обучавал се 15 години в Атина, а после преподавал в родния си край красноречие. Още преди да стане епископ добила известност неговата Василияда - цяло селище от благотворителни заведения за бедни, истински град на милосръдието и вярата.
Умрял на 50 години, след като измолил от Господ още ден живот, с което да убеди лекарят Йосиф в Божието съществуване. Когато се изпълнила молбата му и докторът признал свишата намеса, Василий го кръстил в правата вяра - вечерта на 31 декември. На 1 януари предал Богу дух. Народът го изпратил с обич и мъка, защото видял от него само добрини.
Свети Василий помага срещу магии, уроки, зли сили и душевни заболявания. Той пречиства мислите и грешните желания, дава надежда при униние и отчаяние. При всяка скръб и изкушение е добре да се помолим на този светец. Именници в първия ден от годината са Васил, Василка и всички техни производни.

Нова година, Василовден, Обрезание Господне и Сурва  в едно!
netinfo
На Василовден по къщите тръгват сурвакари - деца от 4-5 до 12 години, със сурови дрянови клонки - сурвакници (добре е на тях да има вълна, защото се смята, че тя има магическа сила да гони злите духове). Те благославят дома и наричат за живот, здраве и плодородие като удрят по гърба всеки член на семейството по старшинство.
Ето една примерна нарежданка:
Сурва, весела година!
Мед и восък по пчелите,
руйно вино по мазите,
тлъсти агнета в кошара,
едро жито по хамбари,
пълна къща с имане -
мир и обич да настане,
всички хора по земята
да живеят като братя!
Живо, здраво - догодина,
догодина, до Амина!

На Нова година се яде баница с късмети, която се завърта три пъти от най-възрастния и всеки взема парчето, което се пада пред него. Ако парата излезе гола и гладка - годината ще е гладна, а ако по нея е полепнало тесто - ще има благополучие. По баницата също гадаят - ако е недопечена, годината ще е тежка, ако е изпечена - здрава, а ако е силно препечена - на децата ще поникнат здрави зъби. Момите и ергените скриват под възглавницата първия си залък от нея - когото сънуват, за него ще се оженят.
На трапезата се слага и петел, варено жито, пача, торта, орехи, ошав, чесън и лук.

Характерни за този ден са и маскираните сурвакари - кукерите. Това са мъже, облечени като жени с маски на птици и животни. Целта им е да прогонят злите сили и демоните надалеч. Вдига се шум и врява, дрънкат хлопки и звънци, свирят тъпани и гайди. В шествието се вземат и 12-годишни момченца, за да станат с лъвско сърце и с орлови криле.

На 1 януари се отбелязва също Обрезание Господне или обрязването на Христос. Според еврейските канони това се правело на 8-я ден след раждането. Обичаят е установен в началото на II хилядолетие пр.Хр. и е знак на завета между Бога и избрания от него народ.

Народът смята, че ако януари започне в събота, както тази година, зимата ще е облачна и снежна, виното ще е скъпо, а пчелите и житото - добри. Да се пазят старите хора.