Нещо за четене - епизод 49: Антимовски хан, посветен на Дора Габе
Нещо за четене - епизод 49: Антимовски хан, посветен на Дора Габе / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 49: "Антимовски хан" посветен на Дора Габе
67512
"Нещо за четене" - епизод 49: "Антимовски хан" посветен на Дора Габе
  • "Нещо за четене" - епизод 49: "Антимовски хан" посветен на Дора Габе

Новият брой на списание "Антимовски хан" представя в поредната рубрика "Нещо за четене" Сашо Серафимов, който е гл.редактор на изданието. Третият за 2013 г. брой е посветен на Дора Габе - по повод 125-ата годишнина от рождението й.

Докато препрочитах стихотворенията й, открих колко огромна вселена е тя, каза Серафимов и добави, че трябва Дора Габе да бъде прочетена от всеки човек в неговия живот, защото е лакмус дали душата се стреми към духовното.

В броя има публикувани много нейни творби - за възрастни и за деца, показани са непознати фотоси на Габе, както и цветни репродукции на нейни портрети. Главният редактор препоръча на читателите да обърнат внимание на статиите на Стефан Памуков и Катя Зографова. Във втория материал се разказва за малко познатата връзка на поетесата с позабравения писател Йордан Бакалов с псевдоним Стубел. Предложени са нейни писма до него под мотото "Никога една творческа натура не може да бъде смазана и опустошена...".

Разбира се се фокусирахме върху материали на местни автори за Дора Габе, каза още Серафимов. В броя за мълчанието в творчеството на поетесата разсъждава Рада Въртунинска, за връзката й с Добруджа Кремена Митева и Драгни Драгнев. Повече за първата й печатна творба разказва Маринела Паскалева; Донка Василева представя дигиталната колекция за Габе във виртуална библиотека Европеана.
"Антимовски хан" припомня и кои са носителите на националната литературна награда на името на Дора Габе - Елка Няголова, Леда Милева и Лиляна Стефанова.

Списанието ще бъде официално представено пред публика на 23 октомври, сряда, от 18.00 ч. в Дом-паметник "Й.Йовков". В програмата ще бъдат включени любими музикални произведения на Дора Габе.

Из "Завещание" от Дора Габе

През цял живот
съм дирила човека
и съм се разминавала
със него, без да знам.
Оставям го на теб,
творец на бъдни дни,
ако не го намериш,
сътвори го сам.
...