Намалиха таксата Служебен престой в синята зона от 120 на 60 лева
Намалиха таксата Служебен престой в синята зона от 120 на 60 лева / Дарик Добрич, архив

Общинските съветници намалиха таксата „Служебен престой" за паркиране в синята зона от 120 на 60 лева. Предложението на кмета Детелина Николова бе прието без коментари на днешната, последна за годината сесия на добричкия Общински съвет.

За ползване на търговски маси на Централен кооперативен пазар - Добрич за извършване на търговска дейност с плодове и зеленчуци ще се заплаща такса от 10 лева на ден и 150 лева на месец /на закритата площадка/, решиха още съветниците. За допълнителна площ около търговската маса, за кв.метър надбавката е 1.50 на ден и 25 лв. на месец. Цените за откритата площадка са съответно 8 и 120 лева /1.20 лв. и 20.00 лв. за допълнителни кв.метри/.

За осъществяване на търговска дейност с промишлени стоки на територията на Центъра за базарна търговия по бул. „Русия" ще се заплаща такса на кв. метър в размер на 2 лева на ден и 50 лева на месец за ползване на търговски маси.

ЕООД „Обреден дом" се променя в Общинско предприятие „Обреден дом". То ще се финансира със средства от бюджета на Община Добрич и ще бъде второстепенен разпоредител с бюджетни кредити. Освен таксите за гробни места, определени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, които ще се събират от ОП „Обреден дом", ще се извършват и услуги, свързани с радостните и траурни обреди, ще се осигуряват и съпътстващите ги стоки и аксесоари.

Така например класическият сватбен фолклорен ритуал ще струва 144 лева, а изнесеният извън града - 324 лева. За ритуал за златна или сребърна сватба ще се заплащат 72 лева. Услугата ръчно изкопаване, оформяне и засипване на стар гроб ще струва 240 лева. За фотографско право на първи етаж в Обредния дом ще се плащат 21.60 лева, а на втория - 42 лева.

Кметът Детелина Николова посочи, че администрацията се е съобразила с почти всички искания на съветниците относно таксите в "Обреден дом", които не бяха одобрени на предишното заседание. Сред промените, наложени при дебатите в залата и на постоянните комисии и приети днес, са премахването на райониране за услугите транспорт с катафалка и доставка на ковчег, като таксата ще бъде еднаква - 1.20 лева на километър. Ползването на хладилна камера ще бъде 1 лев на час, а на помещение за престой на покойник - 0.90 лева на час. Погребенията на самотници се поемат от общината, като за миналата година е имало 15 такива церемонии. Отпада таксата за пренос на покойник по етажи, което кметът определи като неразумна и временна мярка, тъй като може да се изпадне в неетични ситуации и уточни, че времето ще покаже дали такава такса не е наложително да се въведе.