Наказаха условно пиян шофьор, причинил смъртта на 16-годишния си племенник
Наказаха условно пиян шофьор, причинил смъртта на 16-годишния си племенник / netinfo

 

 

Наказание от 2 години и 6 месеца условно „лишаване от свобода" при 3 години изпитателен срок получи 38-годишният Селяйдин А. от балчишкото село Соколово, заради причинена при катастрофа смърт по непредпазливост на 16-годишно момче.

Добричкият окръжен съд обвини подсъдимия, че при управление на лек автомобил „Опел Омега" на 2 км след Кардам по пътя в посока с. Чернооково, в пияно състояние, нарушавайки правилата за движение по пътищата, по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишния си племенник. Съдът лиши обвиняемия от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години

По делото е установено, че около 01.00 часа на 28.10.2008 година обвиняемият употребил около 100 грама ракия в дома си в село Соколово, община Балчик. Решил да посети майка си в село Спасово, община Ген. Тошево и взел за придружител 16-годишния си племенник.

Селяйдин А. управлявал автомобила с висока скорост, която непосредствено преди инцидента е била около 119 км в час. На два километра след село Кардам, при преодоляване на ляв завой, той натиснал спирачка и загубил управлението на колата, която излязла извън пътя и се блъснала в крайпътно дърво. Свидетел по делото, пътувал по същия път, чул викове за помощ и видял, че Селяйдин А. не може да си отвори вратата и бил притиснат от седалката на автомобила. На предната седалка до него бил починал 16-годишния пътник.

Селяйдин А. призна вината си пред Добричкия окръжен съд и заяви, че съжалява за случилото се и се разкайва. Той помоли  да му бъде дадена възможност да се грижи за близките на пострадалия.

Родителите на загиналото момче се отказаха от правото да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци, защото подсъдимият се е отнасял към племенника си като към собствен син.