Набират проекти за разкриване на социални трапезарии за бедни
Набират проекти за разкриване на социални трапезарии за бедни / netinfo

Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ набира проекти за разкриване на социални трапезарии за бедни. Условията за реализиране на проектите бяха разяснени днес на среща в областната управа.

Обществените трапезарии ще действат от 1 декември до 31 март 2010 година. За целта от Фонд „Социално подпомагане" на МТСП се предоставят 2 млн. 144 хил.лева. Социалната услуга ще могат да ползват четири групи граждани - социално слабите, хора без доходи и без близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи с минимални пенсии и скитащи и бездомни лица.

Одобрените от социалните служби бедни хора ще получават топъл обяд в рамките на 2 лева - супа, основно ястие и хляб. До 10% от стойността на храната ще отиват за транспортни и режийни разходи.

С проекти за разкриване на социални трапезарии пред министерството могат да кандидатстват общини, физически лица, регистрирани по Търговския закон и юридически лица, вписани в регистъра на Агенцията за социално подпомагане като доставчици на социалната услуга „обществени трапезарии". За един проект ще се отпускат минимум 5 хиляди и максимум 20 000 лева. Във втория случай безплатен обяд ще могат да получават около 100 души. За общини с население до 30 000 жители се допуска финансиране на 1 проект, а за кметства с над 30 хиляди жители - по два.

Срокът за предаване на проектните предложения е 19 октомври.