Набелязват мерки за решаване на проблемите в ДКЦ ІІ и Тролейбусен транспорт
Набелязват мерки за решаване на проблемите в ДКЦ ІІ и Тролейбусен транспорт / Дарик Добрич, архив

Задълбочават се проблемите със задълженията на ДКЦ ІІ и на общинската фирма „Тролейбусен транспорт”, заяви на днешната сесия общинският съветник Гинка Василева. Тя предложи да се проведе среща на представители на постоянните комисии по финанси и по търговия с шефовете на двете дружества, които да представят балансите си за първото тримесечие. След това по думите на Василева трябва да бъдат набелязани мерки за излизане на дружествата от тежкото финансово състояние. Съветниците се обединиха около идеята за създаване на нарочна група в Общинския съвет, която да предприеме стъпки за недопускане натрупването на повече задължения.

Общинските съветници приеха икономическите резултати за 2012 година на търговските дружества със 100% участие на община Добрич, както и на тези, в които кметството има дялове.

На територията на Добрич осъществяват своята дейност 8 общински фирми. За периода 1 януари – 31 декември 2012 година с положителен финансов резултат приключват 5 фирми - "Жилфонд - инвест" ЕООД, "Столове" ЕООД, "Център за психично здраве „Д-р П. Станчев - Добрич" ЕООД, “Автобусен транспорт” ЕООД и "Тролейбусен транспорт" ЕООД. С Решение Общинския съвет на Добрич от 2010 година ПФК „Добруджа” ЕАД е прекратено и обявено в ликвидация.

Със загуба са приключили миналата година "Диагностично- консултативен център ІІ - Добрич" ЕООД /206 хил.лв./ и "Комуналефект" ЕООД /7 хил.лв/.

Съветникът Атанас Атанасов предложи «Столове»ЕООД да не разпределя дивидент, а цялата печалба за м.г. в размер на 3000 лева да се използва за нуждите на дружеството. Предложението бе прието.

Седем са търговските дружества в Добрич, в които общината има дялово участие -"Диагностично - консултативен център І - Добрич" ООД, “Център за бизнес и култура” АД, “Добрички панаир” АД, Многопрофилна болница за активно лечение - Добрич” АД,“Добруджански хляб” АД, ”Иванов – Хранителни стоки” ООД и ”Жакард” АД в ликвидация.Четири от дружествата регистрират печалби, а ”Иванов – Хранителни стоки” завърши годината със загуба от 16 хил.лв.

В “Добруджански хляб” АД кметството има дял от 2,37 %. Основният записан капитал на дружеството е в размер на 507 хил. лв. Към настоящия момент фирмата не е представила информация за финансово-икономическото си състояние за 2012 г. независимо от изпратеното официално искане, отбелязват от кметството.

Общината е акционер и в Общинска банка АД - София с 0,02 % дялово участие.