Момчил Петков е за втори път шампион на България по шахмат
Момчил Петков е за втори път шампион на България по шахмат / netinfo
Момчил Петков е за втори път шампион на България по шахмат
86066
Момчил Петков е за втори път шампион на България по шахмат
  • Момчил Петков е за втори път шампион на България по шахмат

Момчил Петков от 4 б клас на ОУ „Хр. Ботев" в Добрич се завърна с победа, извоювана на Държавното индивидуално първенство по класически шахмат, което се проведе от 2 до 8 април в Пловдив. Момчил спечели шампионската титла във възрастова група - момчета до 12 години, която включва състезатели на 11 и 12 годишна възраст. Самият той още е на 10 - ще навърши 11 през ноември т.г. Това е втора негова титла след като бе първи и при децата до 8 години в страната. Участвал е в Световна купа по шахмат два пъти, и в три европейски първенства.

Играе от 4-годишен с удоволствие - сам е посегнал към фигурите и сам отделя от времето си, за да го прави редовно. Негов треньор е Тодор Спиров. Момчил каза, че има занимания три пъти седмично, както и допълнително когато се налага, а у дома му помага майка му, която е започнала да учи шах заедно с него. Освен шахмата Момчил обича да играе футбол и да кара колело, а в училище любими предмети за него са математиката и физическото възпитание. Сподели, че иска да продължи да се състезава и като порасне и се надява да стане световен шампион по шахмат и при големите.

Тодор Спиров смята, че успехът му се дължи на пословичното му трудолюбие и упоритост, на това, че тренира всеки ден и отделя сили и време за това. Според него Момчил е бъдещ гросмайстор.

На малкия шампион сега му предстои подготовка за участие в европейско първенство в Грузия - през август и за световното в Прага, Чехия, през октомври т.г.

Чуйте разговор с Момчил в аудиото.