Конкурс за етикет на виното "Сребърна"
Конкурс за етикет на виното "Сребърна" / Галина Георгиева
Младият и талантлив силистренски художник Боян Вихренов е  победителя в конкурса за етикет на вино с марката “Сребърна. В стилизираното изображение на рисувания проект място са намерили къдроглав и розов пеликан, символи на езерото “Сребърна", част от едноименния биосферен парк край Силистра.

Интересен факт е, че художникът в съревнование с още 21 предложения на млади свои колеги е спечелил както вота от гласуването на гражданите, така и  избора на възложителите на конкурса - братята Боян и Марио Боеви. Младежите са  потомствени винари, наследници на известна кайнарджанска винарна. Амбициозните  бизнесмени вече имат своя фирма, която е иновативна в бранша на винопроизводството, тъй като ще е мобилна. Заради  изключително скъпото вложение в направата на винарна, двамата братя ще произвеждат своята продукция в производствените бази на други винарни. Серията “Сребърна” е първата произведена от двамата братя и съдържа четири вида само бели вина - галера, траминер, ракацители, както и тамянка, един характерен сорт за региона, който е почти изчезнал. Братята Боеви смятат да възстановят чрез засаждане на нови масиви.

Изборът на първата серия “Сребърна” не е случаен, тъй като младите бизнесмени са си поставили за цел да популяризират града, резервата, природните и културни забележителности на района. На официална церемония в следващите дни победителят в конкурса ще получи парична награда в размер на 1000 лева, както и възможността инициалите му да бъдат поставени на етикетите на марковите вина.