/ Thinkstock/Getty Images
Промилът в Добрич е сред най-ниските в страната
Годишно Община Добрич събира около 1 млн. и 700 хил.лв. от данък недвижими имоти, информираха от кметството. Промилът в Добрич е 1,30 на хиляда върху данъчната оценка. Параметрите, които дава законът за местните данъци и такси е от 0,1 до 4,5 промила, като Общинските съвети решават каква ставка да наложат, коментира финансовият зам.-кмет на Добрич Елка Димова.

„Смея да твърдя, че в Добрич имаме една от най-ниските ставки за страната. Под нашата с едно на хиляда са единствено Габрово и Силистра, но при тях те важат само за жилищни имоти на физически лица” – заяви Димова.

Над 50% изпълнение на приходите от местни данъци и такси отчитат от Община Добрич

По думите й, усилията на администрацията в последните години са насочени към запазване на данъчните ставки по отношение на местните данъци и такси. „Макар и с ниска ставка от 1,30 на хиляда ние считаме, че все още има резерв и можем да съберем повече средства”, подчерта зам.-кметът.

Тя информира още, че през 2017 г. от Община Добрич са предали 219 преписки на частни съдебни изпълнители, а постъпилите от тях средства са в размер на 197 хил.лв. „Този процес ще продължи и през следващите години, както и процесът на проверки относно конструкциите на имоти", категорична бе Елка Димова.

При разминаване в декларираното и установеното, ще бъде начисляван данък на нарушителите за 5-годишен период назад със съответните лихви.